Srbija zatražila linearno povećanje sredstava iz IPA fondova

Vesti

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić juče je u Briselu u vezi sa budućnošću zapadnog Balkana i EU predložio da finansiranje iz evropskih fondova zemalja koje teže članstvu u Uniji počne linearno da se povećava i da EU pruži garancije za budžete ovih država, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Đelić, koji učestvuje na regionalnoj IPA konferenciji „Održivi rezultati i uticaji“, rekao je da Evropa počinje da razmišlja o načinima finansiranja zapadnog Balkana i Turske u predstojećih osam godina i ocenio da je zbog toga bitno da su dve ideje koje su iznete naišle na dobar prijem.

Potpredsednik Vlade je objasnio da je ideja da se finansijska podrška zemljama koje teže članstvu u Uniji linearno povećava i pre samog članstva, a ne da kada postanu članice odjednom dobiju velika sredstva koja nisu u stanju da utroše.

To bi značilo, kako je objasnio, da bi Srbija iz IPA fondova umesto zvaničnih 200 mil EUR u godinama koje dolaze mogla da dobija 300, 500, 600, 800 mil EUR kako bi se bolje pripremila za ulazak u EU.

– Druga ideja jeste davanje garancija EU za naš budžet da bismo mogli da se zadužimo na tržištu kapitala pod uslovima koje dobija sama Unija, a to je kamata od oko jedan odsto na godišnjem nivou – dodao je on.

Prema njegovim rečima, ovakvo povećanje podrške Unije i davanje garancija su sada prvi put dobile podršku i evropskih zvaničnika.

Đelić je napomenuo da je preduslov i za jedno i za drugo finansijski sistem koji je transparentan, nekorumpiran i gde evropski poreski obveznici znaju na šta se troši novac.