Autoput kasni dan

Vesti

MINISTARSTVO ZA INFRASTRUKTURU
Autoput kasni dan – izgradnja saobraćajnice Horgoš-Požega počeće 2. aprila
Radovi na izgradnji autoputa Horgoš – Požega počinju 2. aprila – najavio je u ponedeljak (24. mart 2008. godine) Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu. Prema njegovim očekivanjima, Vlada Srbije će ove nedelje dati saglasnost da se koncesionar uvede u posao. Ministar je, međutim, potvrdio da Deutsche banka do 31. marta neće dati bankarske garancije koncesinaru, austrijskim firmama „Alpine“ i PORR.

– Nema nikakvih smetnji da se koncesionar uvede u posao, i o tome je postignuta saglasnost u Vladi – naglasio je Ilić. – Deutsche banka se u pismu, koje nam je dostavila, obavezala da će što pre, a najkasnije do kraja godine, dati garancije i da će pratiti ovu investiciju. Takođe, i koncesionar se obavezao da će svojim novcem finansirati radove dok se banka ne uključi. Ništa ne gubimo – tvrdi Ilić. – Koncesionar ima pravo po ugovoru i da sam finansira kompletan projekat. Kako će da zatvori finansijsku konstrukciju, to nas ne zanima. Koncesioni ugovor potpisali smo sa koncesionarom, a ne sa bankom.

Koncesionar mora da deponuje sredstva, koja će biti garant za kvalitetno i na vreme izvedene radove, a reč je o sumi od oko 100 mil EUR.

Iako je koncesionim ugovorom predviđeno da radovi počnu najkasnije 1. aprila, rok se pomera za jedan dan, kako kaže Ilić, zbog prvoaprilske šale.

Ako radovi počnu na vreme, koncesionar može da preuzme naplatne rampe u Sirigu i Pazovi, odnosno na deonici Horgoš – Novi Sad i Novi Sad – Beograd, najranije u junu – tvrdi ministar Ilić.

Putarina mora da se naplaćuje u iznosu koji odredi Vlada Srbije, odnosno po cenovniku koji važi i na ostalim autoputevima u Srbiji. Ukoliko se saobraćaj poveća, Vlada čak može i da smanji cenu putarine.