Izmene Zakona o porezu na dobit preduzeća naredne godine

Vesti

Izmene Zakona o porezu na dobit preduzeća biće pripremljene u prvoj polovini iduće, 2011. godine, izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Dragutinović je novinarima na skupu o finansiranju lokalne samouprave kazala da izmene zakona o porezu na dobit preduzeća neće biti prosleđene Skupštini zajedno sa predlogom državnog budžeta koji će Vlada utvrditi iduće sedmice.

Te izmene, kako je objasnila ministarka, obezbediće da se više oporezuju kompanije registovane u „of šor destinacijama“, a posluju u Srbiji.

Objašnjavajući izmene zakona o porezu na imovinu koje će se primenjivati od početka iduće godine, ministarka je kazala da će biti uvedena jedinstvena stopa tog poreza od 0,4% vrednosti imovine.

Kako je dodala, taj porez se sada naplaćuju po različitim stopama u zavisnosti od vrednosti imovine, koja je podcenjena.

Dragutinović je kazala da će se, prema procenama, u državnom budžetu za 2011. godinu, po osnovu drugačijeg obračuna poreza na imovinu, prikupiti 3 milijarde dinara više nego ove godine.