Vlada Vojvodine usvojila Akcioni plan zapošljavanja za 2012. – Iz pokrajinskog budžeta biće izdvojeno 316 miliona dinara

Vesti

Vlada Vojvodine usvojila je danas pokrajinski Akcioni plan zapošljavanja u ovoj godini, za čije će ostvarivanje iz vojvođanskog budžeta biti izdvojeno 316 miliona dinara, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da će biti nastavljena dobra praksa da svako radno mesto u Vojvodini bude subvencionirano sa 130.000 dinara, odnosno sa 160.000 dinara na osnovu osnivanja radnje ili preduzeća.

U plan je uključen i nastavak onih programa koji su se, u vreme ekonomske krize, pokazali kao uspešni u suprotstavljanju problemima, koje je ona prouzrokovala, rekao je Vasin i dodao da će biti nastavljena i podrška programima samozapošljavanja i novog zapošljavanja, kao i da će biti aktivirani programi javnih radova i pripravništva.
U martu će, kako je najavljeno, biti otvoren pokrajinski Centar za obuku nezaposlenih lica, pa će podrška biti upućena i za tu značajnu aktivnost.
Od ukupno 316 miliona dinara predviđenih za ostvarivanje Akcionog plana za zapošljavanje, 126 miliona biće izdvojeno za udruživanje sa opštinama i gradovima sa teritorije Vojvodine, kako bi zajednički bili realizovani programi za suprotstavljanje nezaposlenosti i mogućoj krizi.

Zajedno sa novcem koji će biti udružen sa sredstvima iz budžeta Srbije, koja bi trebalo da iznose oko 200 miliona dinara, očekuje se da ukupan iznos za realizaciju mera zapošljavanja u Vojvodini dostigne oko 900 miliona dinara.