Ministarstvo ekonomije pripremilo zakon o redovnosti plaćanja – Ograničenje rokova na 60 dana

Vesti

Ministarstvo ekonomije pripremilo je zakon o redovnosti plaćanja, koji će naredne nedelje biti predstavljen javnosti. Tim propisom, koji će se uskoro naći i u skupštinskoj proceduri, predviđeno je ograničenje rokova plaćanja na maksimalnih 60 dana.

Ovo, za „Novosti“, najavljuje ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić. On podseća da, zbog vrlo restriktivnog budžeta, ove godine taj resor neće moći da realizuje program subvencionisanih kredita za likvidnost i investicije privrede. A zahvaljujući tom programu, Srbija je lane imala veći privredni rast od skoro svih država regiona.

– Nažalost, neće biti tih programa, ali će privreda, pod istim uslovima kao i dosad, moći da koristi povoljne pozajmice koje se realizuju preko Fonda za razvoj – navodi ministar Ćirić.

– Sredstva kojim će ove godine Fond za razvoj raspolagati veća su nego prošle godine, čak su u slučaju malih preduzeća duplirana – sa 200 na 400 miliona dinara.

Krajem meseca Vlada će usvojiti i uredbu kojom će se omogućiti nastavak podsticaja svih investitora, bili oni domaći ili strani, a koji zapošljavaju veliki broj radnika, posebno u devastiranim i nerazvijenim područjima.

– Svi ulagači će, pod istim uslovima kao i prethodne godine, moći da računaju na subvencije po svakom otvorenom radnom mestu – ističe Ćirić. – Trenutno to nije moguće, jer se uredba, kojom se ova mera omogućava, radi za svaku godinu posebno.

Ali, to je tehnička stvar, jer u razdelu Ministarstva, u budžetu za 2012. godinu, postoje rezervisana sredstva za te namene.
Subvencionisanje stambenih kredita prelazi iz „ruku“ Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u nadležnost Ministarstva za prostorno planiranje. Uskoro će se olakšati dobijanje subvencije države, a predviđena su i nešto veća sredstva u budžetu za ove namene.

– Do sada se sprovođenje ove mere samo tehnički nalazilo na razdelu Ministarstva ekonomije u budžetu – navodi Ćirić.

– Tehnički, čitav posao rađen je preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita. A, podržavam olakšano kreditiranje građana koji nameravaju da kupe stan.

Izvor: eKapija