Gorivo poskupljuje do kraja 2010. godine

Vesti

Veći cenovnik za gorivo u Srbiji mogao bi da bude napravljen već za nedelju dana. Jer, sirova nafta na svetskom tržištu premašila je u petak 91 USD po barelu i tako, u roku od mesec dana, drugi put dostigla dvogodišnji maksimum. I razlika u kursu između dinara i dolara povećava se iz dana u dan, pa bi nova cena benzina uskoro mogla da bude 4,1 dinar veća, dok bi dizel D2 mogao da poskupi za 2,3 dinara po litru.

Procenat promene za poskupljenje derivata u četvrtak, dan pred drastični skok nafte, bio je 3,06 odsto. A čim bude dostigao 3,5 odsto, novi cenovnici biće formirani.

– Poskupljenje je zasad realno, osim ako cena nafte na svetskom tržištu ne padne – kaže Aleksandar Mileusnić, generalni direktor kompanije „Petrobart Avia“.

– Poslednjih dana, rast procenta promene se ubrzava. Ako se ovaj tempo nastavi, već za pet do šest dana nova cena benzina trebalo bi da iznosi 121,5 dinara, a dizel D2 poskupeo bi na 110,9 dinara. Maksimalna cena evrodizela bila bi 123,6 dinara po litru, ali bi ga većina prodavaca, kao i dosad, verovatno prodavala po nešto nižoj ceni.

Barel „brenta“ u petak je ugovaran za 91,01 USD za isporuku u januaru, dok je laka američka nafta koštala 88,17 USD. Skok cena nafte, upućeni objašnjavaju izuzetno hladnim vremenom koje je ovih dana zahvatilo veliki deo Evrope.

Cene goriva u Srbiji poslednji put su korigovane polovinom maja ove godine, na osnovu formule za obračun koju je napravilo Ministarstvo rudarstva i energetike.
Skuplji TNG kod NIS

Cenu tečnog naftnog gasa u petak je, na svojih 59 pumpi, povećala i „Naftna industrija Srbije“. Tako je litar TNG kod njih poskupeo za dva dinara po litru, pa njegova cena sada iznosi 70,5 dinara. Cenovnik NIS korigovan je nakon što su ga i drugi trgovci povećali.