Konkurs za podnošenje projekata u okviru programa Sloboda izražavanja i javno informisanje

Konkursi

FONDACIJA ZA OTVORENO DRUŠTVO

Konkurs za podnošenje projekata u okviru programa Sloboda izražavanja i javno informisanje

Na konkurs se mogu podneti projekti koji:
•    Sprovode građanski nadzor nad radom institucija nadležnih za transparentnost vlasništva u medijima, zaštitu konkurencije, kontrolu državne pomoći i oglašavanje organa javne vlasti i javnih preduzeća; prate tokove budžetskog novca opredeljenog za javni interes u informisanju, analiziraju učinak i reaguju na nepravilnosti u tom procesu;
•    Doprinose unapređivanju efektivnosti i transparentnosti rada javnih medijskih servisa, i medijskih (samo)regulatornih mehanizama, efikasnosti sprovođenja njihovih odluka, ili vode građanski nadzor nad njihovim radom u cilju otvaranja javnog prostora, očuvanja pluralizma u informisanju, ostvarivanja prava nacionalnih manjina na informisanje na maternjem jeziku, i suzbijanja lažnih vesti;
•    Afirmišu i obezbeđuju slobodu izražavanja i neutralnost Interneta, doprinose samoregulaciji u digitalnom javnom prostoru i unapređuju bezbednost novinara-profesionalaca i građana kao izvora informacija.

Projekte mogu podneti organizacije i institucije građanskog društva (udruženja građana, profesionalna i medijska udruženja), on-line mediji, nezavisni državni organi i druge javne institucije.

Predlozi projekata podnose se isključivo na srpskom jeziku i dostavljaju se elektronskom poštom na adresu office.projekti@fosserbia.org sa naznakom „Prijava na konkurs“ i nazivom programa za koji se konkuriše. Podnosilac projekta koji nema tehničke mogućnosti da projekat podnese elektronskim putem može ga dostaviti poštom na adresu Fondacije Kneginje Ljubice 14, 11000 Beograd. Projekat mogu podneti pojedinačni pravni subjekti ili više pravnih subjekata zajedno.

Fondacija će dati prednost projektima koji inovativno koriste tradicionalne i on-line metodologije rada (crowd sourcing, data mining, fact checking itd.), imaju razrađenu komunikacionu strategiju, usmereni su prema građanima, angažuju njihovu kreativnost i podstiču ih da učestvuju u ostvarivanju ciljeva projekta.

Fondacija podržava projekte koji se realizuju na teritoriji Republike Srbije.

PRIJAVE NA KONKURS SE PRIMAJU DO 19. MARTA 2017. GODINE.  

Projekti primljeni posle ovog datuma neće biti razmatrani.

Detaljnije