MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE – Počelo prijavljivanje za subvencije za kupovinu električnih vozila

Konkursi

MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Počelo prijavljivanje za subvencije za kupovinu električnih vozila

Zahtevi za kupovinu električnih vozila podnose se Ministarstvu zaštite životne sredine najkasnije do 31. oktobra ove godine, a za tu namenu opredeljeno je 1,45 miliona evra, što je 170 miliona dinara. Pomoć države od 250 do 5.000 evra mogu da dobiju građani, preduzetnici i kompanije.

Uredbom o subvencionisanoj kupovini vozila, koja je usvojena 1. februara, predviđena je podrška za kupovinu više vrsta električnih vozila.
– Za mopede i tricikle podrška iznosi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.
– Za kupovinu električnih motocikala, teških tricikala i četvorocikala iznos je 500 evra
– Za putnička vozila sa najviše 9 mesta za sedenje i teretna vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone može da se računa na subvenciju od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Do subvencije za kupovinu vozila potrebno je proći kroz šest koraka.

Kako navode u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, zahtev se podnosi lično na pisarnici, ili poštom. Službe ministarstva zatim formiraju predmet koji ide na komisiju. Ukoliko je dokumentacija kompletna, pristupa se izradi rešenja o dodeli subvencije. Podnosilac će biti pozvan da preuzme rešenje. Rešenje se predaje prodavcu vozila ili lizing kući. Preko lizinga je potrebno doneti tri dokumenta, a takođe i preko auto-kuće.

Detaljnije