Subvencionisani krediti za likvidnost u 2013. samo malim i srednjim preduzećima

Vesti

kamata_posao_060810Vlada Srbije će na narednoj sednici, kako „Blic“ saznaje, usvojiti uredbu o subvencionisanim kreditima za likvidnost namenjenim preduzećima. Ovogodišnja kvota namenjena privredi odnosiće se isključivo na mala i srednja preduzeća.

Očekuje se da će u narednih desetak dana Ministarstvo finansija i privrede potpisati ugovore sa svim bankama u Srbiji koje su zainteresovane za odobravanje ove vrste kredita. Tako će već od 1. februara zainteresovana preduzeća moći da konkurišu za ovu vrstu zajmova.

Likvidnost je generalno i najveći problem srpske privrede, pa će milijarda evra, koliko će država izdvojiti za pokriće dela kamata navedenih pozajmica, značajno doprineti da se ovaj problem bar ublaži.

Praksa iz prethodne godine pokazala je da za ovom vrstom pozajmica vlada veliko interesovanje, ali i da preduzeća koriste isključivo za refinansiranje starih obaveza. Stoga i otvorena bojazan velikih kompanija koje su prethodnih godina koristile subvencionisane kredite za likvidnost da će morati da nađu druge izvore finansiranja.

Prošle godine u leto dodatno je određena suma za subvencionisanje privrede od 300 mil EUR. Zahvaljujući tome banke su morale da prodaju devize i plasiraju dinare firmama, a to je uticalo na i stabilizaciju kursa. To je bio prvi deo antikriznih mera za pomoć privredi.

Ove kredite banke su odobravale uz poček od pet meseci i 13 meseci otplate, a firme su mogle da ih koriste za likvidnost ili refinansiranje zajmova. Iznos kredita zavisio je od veličine firme. Kamatne stope su bile najpovoljnije na tržištu.

Izvor: eKapija