Novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za nove investicije

Vesti

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije raspisaće sutra javni poziv za 14. krug dodele sredstava u okviru Programa finansijske podrške investitorima. Rok za prijavljivanje je 9. septembar 2011. godine, a sredstva se dodeljuju u visini od 2.000 do 10.000 EUR po radnom mestu u zavisnosti od industrijskog sektora, delatnosti i mesta ulaganja.

– Za sredstva se mogu prijaviti kompanije koje realizuju investicione projekte u proizvodnom sektoru, sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine ili strateške projekate iz oblasti turizma. Sredstva se ne mogu dodeliti za investicione projekte u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje uglja i sintetičkih vlakana – navedeno je u saopštenju.

Prijave za dodelu sredstava podnose se Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Nakon sprovedenog postupka ocenjivanja projekata, sredstva će biti dodeljivana izabranim kompanijama u skladu sa pravilima Programa. Isplata će biti vršena periodično tokom trajanja projekta u jednakim iznosima od 25% vrednosti dodeljenih sredstava i to u četiri faze: po zaključenju kupoprodajnog ugovora ili ugovora o zakupu zemljišta, po dobijanju građevinske dozvole, po dobijanju upotrebne dozvole i po ostvarivanju pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom.

Ukupan iznos sredstava koja mogu biti dodeljena određuje se u zavisnosti od ispunjenja sledećih kriterijuma: referenci investitora, udela domaćih dobavljača i efekta investicije na produktivnost ostalih domaćih privrednih društava, preduzeća i drugih pravnih lica koji rade u istom sektoru, održivosti investicije/trajnost poslovanja, novih tehnologija i prenosivost znanja i veština na domaće dobavljače, efekata investicije na ljudske resurse, uticaja na životnu sredinu, obima izvoza, supstitucije uvoza, efekata investicije na privredni razvoj opštine, odnosno grada i regiona u koje se investira.

Trenutno na Programu finansijske podrške investitorima, koja se sprovodi od 2006. godine, ima 171 „živi“ investicioni projekat. Oni zajedno donose 860 mil EUR investicija u Srbiju i otvaraju skoro 28.000 novih radnih mesta, a za to je iz budžeta Srbije opredeljeno 120 mil EUR subvencija.

Rok za prijave 9. septembar 2011. godine.