Odlaže se popis stanovništva jer nema novca u budžetu

Vesti

Popis stanovništva i popis poljoprivrede u Srbiji, koji su planirani za 2011. godinu, biće odloženi zbog nedostatka novca u budžetu, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

– Suočeni sa nedostatkom sredstava, bili smo prinuđeni da predložimo odlaganje terenske realizacije popisa stanovništva za šest meseci, odnosno za period od 1. do 15. oktobra 2011. godine, a popis poljoprivrede za 2012. godinu u periodu od 1. oktobra do 15. decembra – rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vukmirović je podsetio da je zakonom bilo predviđeno se popis stanovništva obavi od 1. do 15. aprila, a popis poljoprivrede od 1. do 15. novembra 2011. godine.

Prema njegovvim rečima, „za popis stanovništva je trebalo oko 32 mil EUR, a u budžetu je obezbeđeno 10 mil EUR, a za popis poljoprivrede bilo je predviđeno 16 mil EUR, dok budžetom za tu namenu nisu predviđena sredstva“.

Napomenuo je da je kroz pretpristupne fondove Evropske unije obećana podrška za popis poljoprivrede od 9 mil EUR, a za popis stanovništva 10 mil EUR i to je jedan od dodatnih razloga zbog čega se pomera popis, jer bi ta sredstva trebalo da budu na raspolaganju u avgustu 2011.

Za popis poljoprivrede, kako je dodao, biće verovatno potrebna dodatna sredstva koja će se dobiti rebalansom budžeta.

Vukmirović je istakao da odlaganje popisa neće uticati na kvalitet prikupljenih podataka.