Gorivo po slobodnim cenama od 2011.

Vesti

Vlada Srbije sutra će doneti odluku o slobodnom formiranju cene naftnih derivata na srpskom tržištu, najavio je ministar energetike Srbije Petar Škundrić.

On je agenciji Beta kazao da to znači da će od 1. janura 2011. godine biti slobodan uvoz nafte i naftnih derivata i slobodno formiranje cena naftnih derivata na tržištu Srbije.

Škundrić je kazao da očekuje da će nakon liberalizacije tržišta cene naftnih derivata u Srbiji biti ispod proseka u regionu.

Omogućavanje slobodnog uvoza i formiranja cena nafte i naftnih derivata uvešće konkurenciju jakih kompanija na srpskom tržištu, i dati mogućnost da se u slobodnoj utakmici testira snaga „Naftne industrije Srbije“ (NIS).

– Uslovi za uvoznike nafte ostaće nepromenjeni. Svima koji su imali licencu za uvoz, važiće i dalje, a kompanije koje žele da dobiju licencu moraće da je dobiju po novim propisima- kazao je on.

Škundrić je naveo da je za one koji imaju licence predviđen period usaglašavanja sa tehničkim uslovima u trajanju od šest meseci do godinu dana.

– Novi tehnički uslovi podrazuvmevaju da kompaije koja će uvoziti benzin i evrodizel imaju skladišta od dva puta po 500 kubnih metara zapremihne, a za tečni naftni gas potrebno je skladište od 1.000 kubnih metara – kazao je on.

Škundrić je naveo da oni koji se bave trgovinom derivatima moraju da imaju skladišta kapaciteta od 5.000 kubnih metara za benzine i evordizel, a 3.000 kubnih metara za tečni naftnih gas i dodao da je predviđeno vreme za koje kompanije mogu da završe gradnju
skladišta, udruže kapacitete ili iznajme skladišta.

– Svi pravilnici su doneti i kompletna reglativa (za liberalizaciju trzišta) je utvrđena. Poslednje što bi trebalo da se uradi je donošenje odluke o slobodnom formiranju cena na sutrašnjoj sednici Vlade – kazao je Škundrić.