Obuka za vozački 50.000 dinara – Uz nova pravila u saobraćaju u 2011. dolaze i nove cene

Vesti

Cene novih registracionih tablica, vozačkih i saobraćajnih dozvola čije izdavanje počinje od Nove godine biće poznate ove nedelje. U MUP Republike Srbije su najavili da će biti neznatnog poskupljenja, a ako se uzme u obzir da se očekuje usvajanje pravilnika o auto-školama i tehničkim pregledima koje će takođe podići cenu obuke i registracije, obavezan novi komplet prve pomoći i druge dodatne opreme, jasno je da je novi sistem u saobraćaju, ozbiljan udarac po džepu građana.

Činjenica je da će zbog brojnih poskupljenja, uz cenu goriva i servisiranja automobila mnogi poželeti da se reše svojih metalnih ljubimaca.

Poseban teret za građane biće pravilnici o novom načinu obuke budućih vozača i polaganja vozačkih ispita. Podsetimo, uz dodatnih 40 časova vožnje, polaznici će morati da odslušaju i 40 časova teorijske nastave, kao i da polažu test iz prve pomoći.

Zakonom o bezbednosti u saobraćaju propisan je visok nivo kvaliteta u pogledu vozila, kadrova i odgovarajuće tehničke opreme.

Milenko Jezdimirović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda, objašnjava za „Blic“ da se zbog strožih uslova za poslovanje škola, cena obuke mora povećati.

– Sadašnja cena obuke za B kategoriju iznosi od 20.000 do 35.000 dinara, što je nerealno. Policija je poslala predlog Vladi Srbije da cena jednog časa vožnje bude 1.000 dinara sa PDVom, dok bi cena teorijskog časa iznosila 250 dinara. To znači da bi kompletna obuka koštala najmanje 50.000 dinara – objašnjava Jezdimirović.

Nove registarske tablice važiće 7 godina i urađene su po evropskim standardima. Dimenzija su 51 x 11 centimetara, a po specijalnom zahtevu vozači će moći da imaju i manje oznake, ali samo ako ne mogu da postave regularne veličine. Nezvanično se pominje da će cena novih tablica sa dosadašnjih 1.200 dinara porasti na 2.000, a na to treba dodati i republičku administrativnu taksu.

Vozači će tablice menjati po isteku registracije, a novinu predstavlja i uvođenje vinjeta koju će vozači lepiti na prednje vetrobransko staklo. Nalepnice će biti dokaz da je vozilo registrovano i da je automobil prošao tehnički pregled, ali i da ima obavezno osiguranje.