Srbija od EU dobila 50 mil EUR za podršku budžeta

Vesti

Srbija je od Evropske unije dobila drugu tranšu direktne bespovratne pomoći za budžet od 50 mil EUR, saopštila je u petak, 24. decembra Delegacija EU u Srbiji.

Sredstva su odobrena nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno ocenio sprovođenje „stend-baj“ aranžmana Srbije sa tom finansijskom institucijom.

U julu prošle godine EU je odlučila da Srbiji da ukupno 100 mil EUR za podršku budžetu kako bi pomogla stabilizaciju zemlje i ublažila ekonomske i socijalne efekte krize.

U saopštenju se navodi da je, kako bi se usporio osetan rast budžetskog deficita Srbije prouzrokovan globalnom krizom, uspostavljen program makroekonomske stabilnosti uz podršku MMF i Svetske banke.

Tu inicijativu upotpunila je podrška srpskom budžetu Evropske komisije a kako bi se pomoglo Srbiji da sprovodi reforme važne za približavanje EU koje bi, u vreme krize, morale da budu odložene.

Najvažniji ciljevi evropske podrške srpskom budžetu su pomoć ekonomskom oporavku Srbije i ublažavanje posledica po građane.

Puno poštovanje porgrama MMF bio je važan uslov za dodelu pomoći, navodi se u saopštenju i dodaje da je u saradnji sa srpskom vladom Komisija utvrdila da je ispunjen i niz specifičnih uslova.

Ti uslovi se odnose na reformu upravljanja javnim finansijama i integraciju sa EU.