Predlog zakona o PIO predviđa povećanje najnižih penzija i duži radni vek

Vesti

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE

Državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike Radina Todović izjavila je 13. avgusta da Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) predviđa povećanje najnižih penzija, duži radni vek i potpuno novi način usklađivanja penzija, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Todović, koja je i predsednica Komisije za izradu novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, navela je da je usvojene izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) Vlada prosledila Skupštini Srbije.

Ona je objasnila da je predloženim izmenama, koje bi trebalo da se nađu na dnevnom redu jesenjeg skupštinskog zasedanja, predviđeno postupno podizanje uslova za sticanje prava na starosnu penziju.

Novim zakonskim predlogom, kako je dodala, muškarci stiču pravo na penziju kada navrše 65 godina, a žene sa 60 i sa najmanje 15 godina staža osiguranja ili sa 40 godina staža kada su u pitanju muškarci i 38 godina kada je reč o ženama.

Prema njenim rečima, predloženim zakonom predviđeno je i podizanje uslova za sticanje prava na porodičnu penziju.

Takođe, predloženim zakonom predviđena je i promena načina usklađivanja penzija, tako što će se od 1. aprila i 1. oktobra usklađivati sa kretanjem potrošačkih cena na teritoriji Srbije u prethodnih šest meseci, dodala je Todović.