Prodati viškovi pšenice, Srbija će morati da uvozi

Vesti

Prema procenama stručnjaka, već je izvezeno više od 400 hiljada tona pšenice, od pola miliona tona koliko je iznosio srpski tržišni višak nakon žetve.

Zbog potencijalno ugroženog domaćeg bilansa Ministarstvo trgovine će verovatno uvesti taksu na izvoz pšenice, saznaje „Press“.

– Jedino Mađarska i Srbija u regionu imaju viškove pšenice, a sve ostale zemlje su u bilansnom deficitu. Ovakva mera bi zaštitila domaće tržište da ne bismo došli u situaciju da budemo uvozni zavisnik. Ovo je zakasnela i iznuđena mera, pošto država nema rezerve, budući da nije na vreme otkupila pšenicu po ceni prihvatljivoj za seljaka – kaže Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu.

Cena otkupa pšenice najpre je bila 9-10 dinara po kilogramu, zbog čega su poljoprivrednici letos nekoliko puta blokirali puteve, a „veliki igrači“ su iskoristili priliku i najveći deo ovogodišnjeg roda otkupili po ceni od 13 do 15 dinara. Čak 80% viška je izvezen, a sadašnja cena pšenice je, zahvaljujući visokim taksama za uvoz, 25,5 dinara.