Poslednja klasa Vojske Srbije položila zakletvu – Sledi profesionalizacija

Vesti

Uz krupne pahulje snega, još krupnije roditeljske suze radosnice, vojnici decembarske klase vojnika, poslednje koja služi vojni rok, 18. decenbra su u Trećem centru za obuku Vojske Srbije u Jakovu kraj Beograda jedan za drugim prilazili svom nadređenom i potpisivali zakletvu koju su svečano položili nekoliko minuta ranije.

Od subote u vojsku pod punim naoružanjem ići će samo onaj ko hoće, čime je konačno završena profesionalizacija Vojske Srbije.

– Nalevo, nadesno – odzvanjale su komande na Jakovu, a regruti, svesni da na neki način ulaze u istoriju i da ih snima veliki broj kamera i novinskih ekipa, trudili su se da sve ide sinhronizovano. Oni koji nisu uspevali da se koordinišu sa ostatkom grupe, sebi mrmljali u zube su mrmljali i koncentrisali se za sledeću komandu.

Kao mantru su izgovorili zakletvu, a onda im se obratio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić koji je čestitao pripadnicima decembarske klase na položenoj zakletvi.

– Prisustvujemo svečanom činu polaganju vojničke zakletve poslednje generacije vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka po čemu će ovaj dan biti upamćen u novijoj istorije srpske vojske. Ipak, nadamo se da ovo neće biti poslednji put da čujemo polaganje zakletve jer će i posle 1. decembra u Vojsku Srbije moći da se prijavi onaj ko hoće – rekao je Miletić.

Odziv skoro stoprocentan

Pripadnici decembarske klase položili su vojničku zakletvu u još četiri centra za obuku vojske Srbije, u Somboru, Valjevu, Leskovcu i Zaječaru, koja će od 1. januara naredne godine i zvanično biti profesionalna, čime će biti ukinut dosadašnji način pozivanja regruta u vojsku. Odziv regruta decembarske klase na služenje vojnog roka sa oružjem bio je odličan i, prema podacima nadležnih, iznosio je 98% od planiranog broja.