Strani investitori u Srbiji očekuju predvidivo poslovno okruženje

Vesti

Strani investitori koji posluju u Srbiji očekuju predvidive uslove poslovanja i da Vlada ispuni obaveze prema njima, rekao je juče predsednik Američke privredne komore (AmCham) Skip Bornhiter (Bornhueter).

– Samo kroz otvoren dijalog sa svim zainteresovanim stranama Vlada može da kreira optimalan regulatorni i fiskalni okvir za održivost postojećih stranih investicija u Srbiji – ukazao je Bornhiter na sastanku predstavnika Američke privredne komore sa ministarkom
finansija Srbije Dianom Dragutinović.

On je istakao da je Vlada „odlično obavila posao stabilziacije ekonomije“ u uslovima svetske ekonomske krize i da strani investitori podržavaju novi model ekonomskog razvoja koji uključuje unapređenje poslovnog okružnje.

Komentarišuću uvođenje velikog broja naknada i lokalnih taksi koje poskupljuju poslovanje u Srbiji, Bornhiter je rekao da se na taj način mogu privremeno popuniti rupe u budžetu, ali na duži rok to je nepovoljno za postojeće i buduće investitore.

Investitori su, prema njegovim rečima, zadovoljni Nacrtom zakona o tržištu kapitala, kao i predloženim izmenama Zakona o deviznom poslovanju.

Dragutinović je podsetila da su u Srbiji najniže poreske stope za poslovanje i najavila da će u idućoj godini biti povećan porez na imovinu i dobit preduzeća.

Američka privredna komora je osnovana 2006. godine i okuplja 160 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u Srbiji investirale više od 9 mlrd EUR.