Trgovinski deficit Srbije 4,27 mlrd EUR za 10 meseci – Pad u odnosu na 2009.

Vesti

Trgovinski deficit Srbije za prvih deset meseci ove godine bio je 4,27 mlrd EUR, što je za 5,6% manje nego u istom periodu 2009, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, izvoz Srbije od januara do oktobra ove godine iznosio je 5,96 mlrd EUR, što je za 21% više nego u istom periodu 2009, dok je istovremeno uvoz povećan za 8,2% na 10,2 mlrd EUR.

Pokrivenost uvoza Srbije izvozom za deset meseci ove godine bila je 58,2%, dok je iznosila 52,3% u istom periodu prethodne godine.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-oktobar vredela je 16,2 mlrd EUR i bila je 12,6%veća nego u istih deset meseci prošle godine.

Rastu izvoza od januara do oktobra ove godine najviše je doprinelo povećanje izvoza proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i poljoprivrednih proizvoda.

„To ohrabruje da će se pozitivne tendencije nastaviti, s obzirom na značaju tih proizvoda u strukturi izvoza Srbije“, ocenio je Republički zavod za stastistiku i dodao da su na izvoz uticali slabljenje dinara, porast industrijske proizvodnje u Srbiji i privrednih aktivnosti u svetu.

I u izvozu i u uvozu prednjače, gledano po nameni, proizvodi za reprodukciju, odnosno repromaterijali, a sledi roba za široku potrošnju.

Srbija je tokom prvih deset meseci ove godine najviše izvozila u Italiju (902,9 mil USD), Bosnu i Hercegovinu (890,1 mil USD) i Nemačku (828,2 mil USD), a najviše je uvozila iz Rusije (1,7 mlrd USD), Nemačke (1,45 mlrd USD) i Italije (1,16 mlrd USD).

Najveći suficit u razmeni zabeležen je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, dok se najveći deficit javlja u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata.

Gledano prema proizvodima, najveće učešće u izvozu Srbije imaju gvožđe i čelik, obojeni metali, električne mašine i aparati, povrće i voće i žitarice i proizvodi od njih. Ti proizvodi daju trećinu izvoza.

U uvozu najveće učešće imaju nafta i derivati, prirodni gas, obojeni metali, električne mašine i aparati i gvožđe i čelik. Uvoz tih proizvoda čini 25,7% ukupnog.

Republički zavod za statistiku je naveo da je izvoz Srbije u oktobru iznosio 682,3 mil EUR, što je 20,6% više nego u istom mesecu 2009, dok je uvoz iznosio 1,03 mlrd EUR i povećan je za 1,9%.