Od 1. septembra slobodna trgovina između Srbije i Turske

Vesti

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske stupa na snagu 1. septembra, čime srpski privrednici dobijaju nove mogućnosti za povećanje proizvodnje i za privlačenje stranih investitora, saopštilo je juče (29. avgust 2010. godine) Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Srpski privrednici će ubuduće moći da koriste „sve pogodnosti zajedničke proizvodnje i dijagonalne kumulacije porekla sa Turskom“.

Oni će, zahvaljujući dijagonalnoj kumulaciji, moći da nabavljaju sirovine i poluproizvode, prerađuju ih u Srbiji i dalje plasiraju u EU, Tursku i zemlje CEFTA bez carina ili sa preferencijalnim carinama, navedeno je u saopštenju.

Na ovaj način realizuju se značajne ekonomske prednosti Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zajedno sa CEFTA sporazumom i Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom.

Slične pogodnosti, naši privrednici već koriste sa zemljama EU po osnovu Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sa BiH, Makedonijom, Hrvatskom, Albanijom, Crnom Gorom po osnovu CEFTA sporazuma.

Imajući u vidu veličinu turske ekonomije, kao i činjenicu da za pojedine industrije u Srbiji, kao što je na primer tekstilna, Turska može da predstavlja značajnu sirovinsku bazu, to može biti od velikog značaja za srpsku privredu.