Opština Kanjiža

HORGOŠ

Horgoš je najsevernije naselje opštine Kanjiža, nalazi se na granici sa Mađarskom. Teritorija Horgoša ogranicena je sa severa, dakle, republikom Mađarskom, sa istoka rekom Tisom (iako je od samog grada reka udaljena oko 8 km), sa juga Martonošom i Malom Pijacom, a sa zapada Suboticom.

Znamenitosti: Selevenjski prirodni rezervat (sa Selevenjskom šumom u središtu), Karamaška pruga, Ruševine crkve u Horgoškom ribarskom selu, „Semenik Major”, Reök Major vila, Galamboš c udotvorni izvor, Horgoška čarda itd.

Od značajnih dogadanja u Horgošu izdvajamo:

– Takmičenje u kuvanju Riblje Čorbe,

– Poznata Horgoška Alasijada,

– Motosusreti

– Buču rimokatoličke crkve…

Bratski gradovi su Dobrić (SCG), Popovača (Hrvatska), Öttömös i Mesztegnyo (Mađarska).

Istorija: Horgoš su naseljavali kelti, skiti, huni, avari, kuni i na kraju Sloveni i Mađari. Ime Horgoš spominje se vec u XI veku, kao ribarsko selo. Naziv Horgoš ponovo se pojavljuje 1640.-ih godina a poreklo naziva najverovatnije ukazuje na jedno jezero u Horgoškom ritu koje je bilo u obliku horoga, a zvalo se Horog-jezero te je i naselje dobilo taj naziv. 1746 godine ovu oblast kupuje Kárász Miklós – segedinski ćata – a plansko naseljavanje počinje 1772. godine kad dolazi 120 mađarskih porodica, dok u sledećem periodu populacija raste za novih 1000 stanovnika. Krajem XVIII i početkom XIX veka u Horgošu postoji sedam ulica. Tada su Horgošani uglavnom zemljoradnici, stočari i zanatlije. 1837. razvija se mala privreda i javljaju se krojači, kovači, timari a 1845. počinje da radi i prva škola. 1919. površina Horgoša bila 18 539 jutara i 7 275 stanovnika. Zemlja je posle II. Svetskog Rada oteta od veleposednika i dodeljena novom južnoslovenskom stanovništvu. Posle rata počinje veci razvoj naselja, a Horgoš stiče svetsku slavu u proizvodnji paprike. Osnivanjem Vitamina i Higlo-a kao i drugih fabrika 1950.-tih i 1960.-tih godina počinje procvat horgoške privrede.

Danas, Horgoš predstavlja jedan od opštinskih centara. Ima škole na srpskom i mađarskom jeziku, Dom kulture, biblioteku Jožef Atila, razvijenu trgovinu na malo, robnu kuću, salon nameštaja, pijacu i trg. Horgoš i dan danas ima vrlo važnu saobraćajnu ulogu, naime Horgoški granični prelaz sa Mađarskom je glavna veza Srbije sa svetom.