Nacionalni plan reindustrijalizacije Srbije u aprilu 2013.

Vesti

industrija_050313Ministarstvo finansija i privrede Srbije saopštilo je danas da će ubrzati izradu Nacionalnog plana reindustrijalizacije zemlje, kojim će se detaljno razraditi konkretne mere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja i da će u aprilu biti dostavljen Vladi.

Kako se navodi u saopštenju, biće organizovana javna rasprava, a u izradu konačnog predloga biće uključena stručna javnost, Nacionalni savet za privredni oporavak, kao i drugi predstavnici privrede, zanatskih i poslovnih udruženja.

– Posebna pažnja u akcionom planu biće posvećena sektorima koji su Strategijom industrijskog razvoja iz 2010. godine označeni kao prioritetni – automobilskoj industriji, industriji informacionih tehnologija, prehrambenoj i odbrambenoj industriji – dodaje Ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da će jedan od ključnih segmenata Nacionalnog plana reindustrijalizacije – program državne podrške razvoju IT industrije, biti do kraja ove nedelje usvojen na sednici Vlade Srbije i promovisan na velikom međunarodnom sajmu CeBIT u Hanoveru.

Sastavni deo akcionog plana biće mere za pomoć preduzećima u prevazilaženju teškoća zbog poremećaja na tržištu koje je izazvala svetska ekonomska kriza. Plan je, kako je saopšteno, da se preduzećima koja imaju tržišnu perspektivu pomogne da investiraju i unaprede svoje kapacitete, kako bi se sačuvala postojeća i otvorila nova radna mesta.

Biće predložena i odgovarajuća modernizacija obrazovnog sistema, kako bi se on prilagodio potrebama tržišta rada.

Akcionim planom biće predložen i program mera za poboljšanje poslovne klime, što podrazumeva pojednostavljenje administrativnih procedura i ukidanje nepotrebne birokratije koja koči privredu, a posebna pažnja biće posvećena ubrzanju i pojednostavljenju procedura za izdavanje građevinskih dozvola.

Nacionalni savet za privredni oporavak Srbije formirao je krajem februara ekspertski tim koji je najavio da će za mesec dana pripremiti program održivih mera za brzu reindustrijalizaciju srpske privrede.

Izvor: eKapija