Ponovo plovi istraživački brod „Argus“

Vesti

argusPonovo plovi istraživački brod „Argus“

Čuveni brod laboratorija, nakon što je tokom pola decenije bio zaboravljen, ponovo će zaploviti. Posle višemesečnog remonta, istraživački brod laboratorija „Argus“, koji je od prošle godine u nadležnosti Centra za promociju nauke (CPN), konačno je osposobljen kako za naučne ekspedicije tako i za naučnopopularne aktivnosti. Centar na brodu organizuje prve interaktivne radionice za školarce 21. februara, a potom nastavlja sa raznovrsnim aktivnostima na ovoj plovećoj naučnoj laboratoriji, saopštio je CPN.

U vreme kada je sagrađen, 1972. godine, „Argus“ je bio najopremljenija ploveća laboratorija koju su koristili nemački istraživači kako bi ispitivali kvalitet vode, stanje ribljeg fonda i ekosistema na reci Rajni. Kad su obezbedile novi brod, „Argus 2“, vlasti u pokrajini Hesen su ponudile „Argus“ na poklon nekom ko će zaista imati veliku korist od broda. Nakon teških pregovora među podunavskim državama, kod Nemaca je lično intervenisao tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, zamolivši da se brod dodeli Srbiji.

CPN prve radionice za đake organizuje na desetogodišnjicu dolaska broda u Srbiju, 21. februara. Sve radionice vode obučeni naučni demonstratori i volonteri, a učesnici radionica moći će na zanimljiv način da steknu korisna znanja iz brojnih naučnih oblasti kao što su biologija, mikrobiologija, ekologija i hidrobiologija. Nakon prvih radionica, u martu 2013. CPN na brodu „Argus“ organizuje seriju događaja otvorenih za građane, posvećenih obeležavanju Godine vode (istražite više na godinavode.cpn.rs).

U međuvremenu, tokom proleća 2013. CPN organizuje i druge projekte kojima popularizuje nauku među školskom decom, poput novog mobilnog planetarijuma –sfernog bioskopa koji projektuje slike zvezdanog neba i brojnih spektakularnih objekata iz dubokog svemira. Planetarijum se premijerno predstavlja u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“, u Zemunu, od 18. do 22. februara. Nakon Zemuna, Planetarijum se 27. februara seli u Pančevo, a zatim, 29. februara, u Smederevsku Palanku. Škole i institucije koje žele da planetarijum gostuje i kod njih mogu svoje prijave da popune na portalu planetarijum.cpn.rs.

Izvor: eKapija