Sebi 260 Vojvođana našlo posao

Vesti

Za programe subvencionisanja samozapošljavanja ove godine izdvojeno je, iz različitih budžeta, 158 miliona dinara, a potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović juče su u Novom Sadu uručili 260 ugovora za samozapošljavanje u Vojvodini. Reč je o subvenciji od 160.000 dinara, koja se dodeljuje nezaposlenima s evidencije NSZ-a koji su dostavili najbolje ideje i projekte za pokretanje sopstvenog biznisa – od pružanja različitih usluga, do zanatskih i proizvodnih pogona zahvaljujući kojima će se otvariti nova radna mesta.

– Potpisivanjem ovih ugovora šaljemo dve veoma značajne poruke – rekla je Verica Kalanović. – Jednu poruku šaljete vi, kao budući preduzetnici, jer pokazujete da ste spremni da tražite posao, a ne da ga čekate, a drugu šaljemo mi, iz državnih organa, kojom pokazujemo da ćemo podržati vaše ideje i projekte.
Verica Kalanović je istakla da je nezaposlenost u Srbiji jedan od najvećih problema i da je zato potrebno preduzeti niz akativnih mera koje će sliku promeniti nabolje.
– Ljudi bez posla ne vide perspektivu, napuštaju sredine u kojima žive i sele se u velike gradove. To, svakako, nije dobro i moramo da učinimo sve da se to ne dešava, što je upravo poslednjih nekoliko dana u Vojvodini i vidljivo jer je počela izgradnja nekoliko novih fabrika, u kojima bi trebalo da se otvori oko 8.000 novih radnih mesta. To je dobro, ali treba nastaviti u tom smeru, a podrška samozapošljavanju je još jedan pozitivan korak koji omogućava naredak – rekla je Verica Kalanoviić.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić istakao je da je Pokrajinska vlada u prethodne dve godine, zahvaljujući angažovanju resornog sekretarijata, fondova i radu Razvojne banke Vojvodine, omogućila otvaranje 24.000 novih radnih mesta.
– Naravno, neće se stati na tome, naprotiv, ovo je tek početak naše saradnje i dobar korak ka razvoju, a naša podrška neće izostati – rekao je Pajtić. Po rečima direktora NSZ-a Dejana Jovanovića, saradnja s republičkim i pokrajinskim organima u sprovođenju aktivne politike zapošljavanja je izuzetno dobra, a u poslednje vreme sve je bolja i s lokalnim samoupravama, koje su se uključile u otvaranje novih radnih mesta u svojim sredinama. Tako će, ukazao je Jovanović, ove godine u Srbiji, uz pomoć lokalnih samouprava, biti otvoreno 7.000 radnih mesta, a kroz projekat samozapošljavanja samo u Vojvodini još 1.000.

D. Mlađenović

Manje nezaposlenih nego 2004.
Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da je nezaposlenost veliki problem, koji se, uprkos svemu, dobro rešava. Po njegovim rečima, u Vojvodini je 2004. godine bilo 270.000 nezaposlenih, a sada ih je oko 205.000.
– Očekujemo da do kraja godine u Novom Sadu bude otvoren Edukativni centar za obuku nezaposlenih, čime se pridržavamo najviših evropskih standarda u ovoj oblasti, a programi koji će pomoći smanjenju broja nezaposlenih i dalje će imati našu podršku – rekao je Vasin.

Izvor: Dnvenik