Evropska unija za pretpristupne fondove do 2013. godine izdvojila 5,5 mlrd EUR – Srbiji 587 mil EUR

Vesti

Evropska komisija danas je odlučila da u periodu od 2011. do 2013. godine, sa 5,5 mlrd EUR podrži države koje se nalaze u procesu priključenja Evropskoj uniji, a Srbija će u okviru pretpristupne pomoći u tom periodu dobiti 587 mil EUR.

Ovi fondovi trebalo bi da pospeše unapređivanje reformi na Zapadnom Balkanu, Islandu i Turskoj, državama obuhvaćenim procesom proširenja.

Evropska pomoć će, takođe, direktno uticati na svakodnevni život građana doprinoseći poboljšanju vladavine prava, upravljanja, socijalnih uslove i ekonomskih planova, što je od posebne važnosti u trenutku kada se većina ovih zemalja oporavlja od finansijske krize, rekao je evropski komesar za proširenje Stefan File.

Predpristupni fondovi (IPA) će biti usredsređeni na oblasti pravosuđa i državne administracije, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, izgradnje civilnog društva, jačanja reformi i regionalne saradnje u obrazovanju, kao i na podršku održivog oporavka od ekonomske krize kroz investicije u strateške infrastrukturne projekte.

U okviru pretpristupne pomoći u ovom periodu pomoć će dobiti Kosovo i Metohija u vrednosti od 203 mil EUR, Hrvatska 430 mil EUR, Makedonija 304 mil EUR, Albanija 257 mil EUR, Bosna i Hercegovina 314 mil EUR, Crna Gora 91 mil EUR, Turska će dobiti 2,5 mlrd EUR i Island 28 mil EUR. Za projekte u kojim učestvuje više država biće izdvojeno 520 mil EUR, a za prekograničnu saradnju 214 mil EUR.