Isplata subvencija zemljoradnicima počinje 12. jula 2011.

Vesti

Isplata regresa za repromaterijal za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u iznosu od 14.000 dinara po hektaru obradive površine, počeće 12. jula 2011.

Kako je izjavio direktor Uprave za agrarna plaćanja Dejan Serdar, do sada je „u sistem za plaćanje već uneto više od 1,7 milijardi dinara, od ukupno 8,6 milijardi dinara, koliko je predviđeno da ove godine bude plaćeno“.

On je kazao da će ta vrsta subvencije ove godine biti isplaćivana u dve tranše, a zemljoradnici će zahteve takođe podnositi u dva roka.

– Prvi rok je bio od 1. do 30. juna, a drugi je od 1. do 30. septembra- podsetio je Serdar, dodajući da svi koji uplate penzijsko-invalidsko osiguranje do 19. avgusta imaju pravo na podsticajna sredstva u iznosu od 14.000 dinara po hektaru.

Serdar je napomenuo da će subvencije za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja u svom posedu imaju više od 30 hektara obradive zemlje biti isplaćene već u januaru 2012.

Upravo zbog ove vrste subvencije, poljoprivrednici u Vojvodini organizovali su početkom juna višednevne proteste i blokade puteva, jer je prvobitan predlog Ministarstva poljoprivrede i trgovine bio da se ta davanja isplaćuju samo za posede velicine 30 hektara.

Njihov zahtev da i registrovana poljoprivredna gazdinstva sa posedima veličine do 100 hektara budu obuhvaćena tom vrstom davanja, prihvaćen je na sastanku državnog vrha, nakon čega je Vlada Srbije usvojila odgovarajuću uredbu.

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine ove godine će poljoprivrednicima isplatiti regres od 14.000 dinara po hektaru za površine do 30 hektara, dok će ostatak do 100 hektara svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima biti isplaćen do 31. januara 2012, izjavio je tada resorni ministar Dušan Petrović.

– Ko ima manje od 30 hektara biće mu na raspolaganju regres za onoliko hektara koliko je registrovao – kazao je Petrović i precizirao da je u budžetskoj 2011. za te namene predviđeno ukupno 8,6 milijardi.