Ekološko gorivo u Srbiji od 2012. godine

Vesti

Završetkom rekonstrukcije postojećih i ugradnjom novih postrojenja u „Rafineriji nafte Pančevo“, ovaj grad će, kako najavljuju nadležni, od 2013. biti znatno čistiji sa višestruko manjim stepenom aerozagađenja. Rafinerija će tokom sledeće godine početi sa proizvodnjom ekološkog goriva evro 5 koje će sadržati znatno manju količinu sumpora. Rekonstrukcija je započeta prošle godine a trebalo bi da bude završena do kraja 2012. Investitor je „Gazpromneft“, a za procenu studija uticaja na životnu sredinu, konsultantske usluge i stručni nadzor zadužena je kompanija „Projmetal“.

– Modernizacija „Rafinerije nafte Pančevo“ jedan je od najvećih projekata ne samo naše kompanije, već i u Srbiji generalno. Činjenica da će se nakon završetka ovog projekta sadržaj sumpora u proizvodima naftnih derivata sa postojećih 650 miligrama po kilogramu goriva smanjiti na 10 miligrama po kilogramu dokazuje koliko je veliki taj projekat – kaže za „Danas“ Srđan Čimburović, šef biroa za mašinstvo u „Projmetalu“.

On dodaje da će se osim smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferu, modernizacijom Rafinerije u Pančevu osavremeniti proces proizvodnje i proizvoditi veće količine naftnih derivata. Proizvodnjom ekološkog goriva od naredne godine smanjiće se aerozagađenje i u drugim gradovima Srbije, jer će se evro 5 naći u prodaji na pumpama širom Srbije.