Struja će uskoro poskupeti do 10%

Vesti

Struja bi u 2011. godini trebalo da poskupi najviše do 10 odsto, ocenio je ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević, dok je ministar energetike Petar Škundrić istakao da bi Srbija cenu električne energije u narednih nekoliko godina trebalo da podigne za 60 odsto.

I u Elektroprivredi Srbije takođe vlada mišljenje da bi do 2013. godine trebalo da struja bude skuplja za pomenutih 60 odsto. Kada je tekuća godina u pitanju, sva je prilika da će njena cena biti podignuta krajem grejne sezone, i to za 10 odsto najviše, što je nedavno istakao i premijer Mirko Cvetković, rekaviši da će poskupljenje uslediti u aprilu.

EPS je inače krajem prošle godine i zvanično od Agencije za energetiku zatražio poskupljenje električne energije za 15 odsto, čak je postojala mogućnost da se na poslednjoj sednici u 2010. godini razmatra ovo pitanje, ali se zbog dobro poznatog ekonomskog momenta odustalo. Ipak, u Vladi preovlađuje mišljenje da Elektroprivredi treba dozvoliti podizanje cene od 10 odsto, i to za celu 2011. godinu. To je potvrdio i ministar Milosavljević, rekavši da će tokom 2011. godine biti jedna korekcija cene električne energije, ali da to sigurno neće biti onoliko koliko EPS očekuje, a to je 15 do 18 odsto.

On je naglasio da će korekcija cene struje u Srbiji biti tek kada neplatiše i oni koji jednim delom prouzrokuju lošije rezultate u poslovanju EPS na neki način budu primorani da izmire bar jedan deo svojih obaveza.

S druge strane, ministar energetike Petar Škundrić ocenio je da bi cenu struje u Srbiji u narednih nekoliko godina trebalo postepeno uskladiti sa cenama u regionu. Škundrić je u intervjuu agenciji Beta kazao da je Srbija zemlja sa najnižom cenom električne energije u regionu i Evropi i da je najpribližnija cena struje u regionu za 60 odsto veća nego u Srbiji.

– Ne smatram da bi trebalo sada da podignemo cenu struje za 60 odsto, već da u narednih nekoliko godina, u vreme snažnog investicionog ciklusa, treba izvršiti punu harmonizaciju cena, jer bi time ubrzali ne samo podizanje novih energetskih kapaciteta već i privredni razvoj u Srbiji – kazao je ministar.

On je dodao da je to potrebno i zbog potencijalnih investitora, koji bi trebalo da budu strateški partneri u izgradnji novih energetskih pogona. Struja u Srbiji je poslednji put poskupela u martu 2010. godine, u proseku za 10 odsto, a pre toga je poskupela u avgustu 2008. godine, u proseku za 8,9 odsto.

I pre martovskog poskupljenja lomila su se koplja oko toga da li cenu električne energije treba podizati, dugo se većalo, a zatim je odobreno poskupljenje od 10 odsto. Ipak, EPS nije odustao od drugog poskupljenja u 2010. godini.

Ovo preduzeće je u toku prošle godine planiralo još jedno poskupljenje od 10 odsto u septembru, pa su iz kompanije podneli i zvaničan zahtev za poskupljenjem, ali je Vlada odlučila da ne odobri podizanje cene.