LAGANIN: Oko 100 stranih kompanija želi da ulaže u Srbiju

Vesti

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije Božidar Laganin izjavio je da je trenutno oko 100 stranih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiji.

On je u intervjuu agenciji Beta kazao da je oko 30 odsto investitora razmatara ulaganje u automobilsku industriju, a među veoma aktivnim saogovornicima za investicije su tri južnokorejske kompanije, koje su u decembru posetile Srbiju.

– SIEPA će u 2011. godini da stavi akcenat na privlačenje ulagača u sektorima automobilske i elektronske industrije i informaciono komunikacionih tehnologija – kazao je Laganin.

Najveće interesovanje za investicije u Srbiji pokazuju kompanije iz Italije i Nemačke, istakao je on i dodao da je najzanimljiviji region za ulaganje jug Srbije.

– „Fiat“ je magnet za investitore automobilske industrije. Strane kompanije koje su počele da rade u Srbiji privleče druge da vide šta je ono što Srbije nudi – kazao je Laganin.

On je istakao da do sada nije izgubljen ni jedan od potencijalnih projekata za investicije, ali da je primećen efekat „odloženog dejstva“, odnosno da kompanije teže donose odluke i da je realizacija usporenija, ali da su „svi projekti živi“.

Pred kraj 2010. godine, istakao je, primećeno je da veliko interesovanje za sektor tekstilne industrije i turizma, gde se očekuje ulazak jedne od vodećih turističkih kompanija u banjskom turizmu u prvim mesecima ove godine.

On je ocenio da je kvalitetna radna snaga sa kojom strane kompanije imaju dobro iskustvo najveća prednost Srbije u privlačenjuje novih ulagača.

Dodatna prednost je veliki broj ugovora o slobodnoj trgovini, istakao je Laganin dodajući da SIEPA promovišemo Srbiju kao idealnu proizvodnu platformu za izvozno orjentisana preduzeća.

Laganin je kazao da je prema proceni SIEPA realno očekivati četiiri milijarde dolara direktnih stranih investicija u Srbiji u 2011. godini imajući u vidu prodaju dela akcija „Telekoma Srbije“ i planove „Fiata“.

– Grinfild projekti se realizuje u intervalu od devet meseci, a građevinska sezona kreće od marta, tako da Srbiju vidim kao veliko gradilište u 2011. godini – kazao je on.