Gubici srpske privrede 100 mil USD zbog piraterije

Vesti

Gubici srpske privrede zbog softverske piraterije su oko 100 mil USD godišnje, ocenili su danas učesnici konferencije o zaštiti softvera pravima intelektualne svojine.

Kako se navodi u saopštenju sa skupa, tokom prošle godine, stopa piraterije softvera u Srbiji bila je 74%, što je za 2% manje nego u 2008. godini.

Posledice nesuzbijanja piraterije u Srbiji su otežano priključivanje Evropskoj uniji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), kao i organizovani kriminal, ocenili su učesnici skupa.

– Smanjenjem piraterije za 10% srpski budžet bi prihodovao 29 mil USD godišnje – kazali su na dvodnevnom skupu koji se održava u Beogradu u okviru regionalnog programa zaštite prava industrijske i intelektualne svojine za region Zapadnog Balkana.

Izneti podaci, navodi se, jasno ukazuju na značaj i neophodnost sprovođenja radikalnih mera u suzbijanju piraterije.

Stopa softverske piraterije u svetu u 2009. godini bila je 43%, što je za 2% više nego u 2008, navodi se i dodaje je vrednost piratskog softvera 51,4 mlrd USD.

– Na svakih 100 USD legalnog softvera prodatog prošle godine, dodatnih 75 USD prodato je preko piratskih kanala, a smanjenje piraterije za jedan odsto u svetu donelo bi industriji informacionih tehnologija 20 mlrd USD.

Na skupu je ocenjeno da se u narednih pet godina planira novih 450 miliona korisnika interneta u svetu što preti daljem povećanju ukupne stope piraterije.