Objavljen tender za prodaju „Telekoma Srbije“

Vesti

Rok za ponude 26. novembar

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je danas tender za prodaju 51% akcija „Telekoma Srbije“.

Kako se navodi u oglasu objavljenom u listu „Politika“, rok za prijavu zainteresovanih kupaca je 26. novembar.

Uslov za učešće na tenderu je da potencijalni kupac bude telekomunikaciona kompanija koja je pružala telekomunikacione usluge najmanje pet godina pre objavljivanja tendera, sa najmanje 20 miliona pretplatnika fiksne i mobilne telefonije i Interneta na kraju 2009.

Neopdhodno je i da je tržišna kapitalizacija ponuđača, odnosno vrednost kompanije bila najmanje 3 mlrd EUR 30. septembra 2010, kao i da je u prethodnoj poslovnoj godini imao konsolidovani prihod veći od 4 mlrd EUR i konsolidovana sredstva od najamnje 5 mlrd EUR.

Na tenderu mogu učestvovati i konzorcijumi koje predvodi kompanija sa najmanje 51% udela u konzoricijumu i koja ispunjava tenderske uslove, navodi se u oglasu.

Potrebno je da zainteresovani kupci uplate i 10.000 EUR za otkup tenderske dokumentacije, u kojoj će biti navedeni detalji o roku i načinu podnošenja ponuda za kupovinu „Telekoma Srbije“.

Ministarstvo finansija će pismenim putem obavestiti zainteresovane kupce da li ispunjavaju uslove tendera, pošto privatizacioni savetnik „Citigroup“ analizira zahteve, a kvalifikovani kupci će dobijati tendersku dokumentaciju od 1. novembra.

Vlada Srbije odlučila je 14. oktobra da proda 51% akcija „Telekoma Srbije“, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 mlrd EUR.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je ranije da su za „Telekom“ zainteresovana četiri velika i ozbiljna kupca – „Telekom Austria“, „Orascom“, „France Telecom“ i „Deutsche Telekom“.

Najavljeno je da će vlada odrediti minimalnu cenu za 51% akcija „Telekoma Srbije“, a ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da ta cena ne bi trebalo da bude manja od 1,4 mlrd EUR.

Vlada Srbije poseduje 80% akcija „Telekoma“, a preostalih 20% akcija poseduje grčki OTE, u kojem „Deutsche Telekom“ ima 30% udela.

Kompanija „Telekom Srbije“ imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprkom tržištu.