Usvojen rebalans budžeta Vojvodine

Vesti

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su sinoć, nakon duge rasprave, rebalans pokrajinskog budžeta koji predviđa povećanje potrošnje za oko 7,5%.

Ukupan obim sredstava koji se raspoređuje za potrošnju u ovoj budžetskoj godini povećan je za 4,21 milijardu dinara, odnosno za 7,44% i utvrđen je na nivou od 60,75 milijardi dinara.

Kao razloge za predloženi rebalans Vlada Vojvodine je navela set propisa kojim Vlada Srbije podstiče građevinsku industriju i novu procena ostvarenja prihoda i primanja do kraja 2010. godine.

Rebalans budžeta uslovilo je i donošenje Odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Vojvodine i korekcija iznosa prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina po završnom računu budžeta Vojvodine za 2009. godinu. U odnosu na aktuelnu odluku o budžetu za 2010. godinu povećani su prihodi od domaćih zaduživanja u iznosu od 2,39 milijardi dinara, primanja od privatizacije u iznosu od jedne milijarde, kao i od prodaje nepokretnosti i iz drugih izvora primanja.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je juče da će se rebalansom pokrajinskog budžeta stvoriti preduslovi za realizaciju programa o podršci građevinskoj industriji.

– Šest milijardi dinara u narednim mesecima biće usmereno u različite projekte, u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju – rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine,

Dodao je da će na teritoriji Vojvodine biti realizovano više od 100 projekata za koje će polovinu sredstava obezbediti republika a polovinu pokrajina. Naveo je da će dodatnih milijardu dinara biti usmereno u građevinsku industriju, odnosno u one kompanije koje su već izvršile određene radove.

– Na taj način obezbeđujemo im ekonomski prosperitet, a istovremeno obezbeđujemo i ekonomski prosperitet svim onim granama koje se oslanjaju na građevinsku industriju, a ima ih više od 30 – kazao je Pajtić.

On je rekao da ne očekuje probleme u odnosima sa republičkom vlasti u obezbeđivanju sredstava za te projekte.