Povoljniji dinarski krediti

Vesti

NARODNA BANKA SRBIJE
„Povoljniji dinarski krediti“

Beograd — Od sredine aprila neće se polagati gotovinski depozit od 20 odsto za dinarske kredite bez valutne klauzule, izjavio je Jelašić.

Ali, građani će pri uzimanju deviznih kredita morati da daju 30 odsto depozita, rekao je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. On je pojasnio da su razlozi za donošenje novih mera centralne banke povećanje udela dinarskih kredita, koji će, kako smatra, postati atraktivniji oslobađenjem od obaveze polaganja depozita od 20 odsto.

„To je značajna relaksacija. Videćemo da li će građani više da koriste dinarske kredite ili će se ponovo radije zaduživati u evrima uz obavezan depozit od 30 odsto, iako će ukupan trošak biti isti kao da koriste dinarski zajam“, rekao je Jelašić u intervjuu Blicu.

Upitan da li su predviđene još neke rezervne mere ukoliko inflacija počne da raste, Jelašić je odgovorio: „Postavlja se pitanje stabilnosti cena, a da to ne bude isključivi zadatak Narode banke Srbije, već svih ostalih koji su planirali da ovu godinu završimo sa inflacijom od šest odsto.“

„Što se tiče mera suspenzije, za sada nemamo u planu ništa dodatno. Sa stanovišta monetarne politike, glavne mere su povećanje referentne kamatne stope, kao što je bilo pre dve nedelje, ali i obaveza banaka da od 17. maja 10 odsto devizne obavezne rezerve drže u dinarima“, rekao je guverner.

Govoreći o povećanju cena, Jelašić je naveo i da je „činjenica da u regionu nisu povećane cene poljoprivrednih proizvoda kao što je slučaj kod nas“.

„A isprobane su sve mere da se to ne desi. Od privremene zabrane izvoza pšenice pa do ulja, da se odobri interventni uvoz. U trećoj sferi se zovu proizvođači na razgovor. To je tržišni model privređivanja na srpski način“, kazao je on.

Guverner je ocenio i da poskupljenje poljoprivrednih proizvoda „ukazuje da najveći broj mera nije bio dovoljno efikasan i da treba nešto menjati“.