Srbi u parlamentu Mađarske od 2014.

Vesti

Srbi u Mađarskoj, kao i predstavnici ostalih 13 nacionalnih manjina u toj zemlji, posle izbora 2014. godine, prvi put će imati svog predstavnika u mađarskom parlamentu, rekao je u petak u Novom Sadu mađarski predsednik Pal Šmit, tokom drugog dana zvanične posete Srbiji.

Pošto je ponovio obećanje dato dan ranije predsedniku Borisu Tadiću da će se Mađarska založiti za Srbiju i proces evrointegracija, Šmit je predsednike Vlade i Skupštine Vojvodine Bojana Pajtića i Šandora Egerešija obavestio da će svi projekti koje Mađarska bude pokrenula tokom predsedavanja EU, biti implementirani i na teritoriji Vojvodine.

– Za Vojvodinu je izuzetno važna podrška Mađarske u evropskim integracijama Srbije, jer oko 70 odsto Vojvođana želi da vidi Srbiju u EU – rekao je Pajtić.

On je dodao da je za Vojvodinu, pored saradnje sa Mađarskom u projektima koji će proisteći iz Dunavske strategije, izuzetno važno da u Srbiji bude usvojena i primenjena i Romska strategija, jer je to pitanje jedno od najvažnijih za obe zemlje.

Pajtić je posebno istakao da oko 300.000 pripadnika mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini značajno učestvuje u političkom, ekonomskom i kulturnom životu.