Krivične prijave protiv firmi koje su proneverile novac za start-ap kredite

Vesti

Član Gradskog veća Miroslav Čučković, gradski pravobranilac Strahinja Sekulić i zamenik direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj Goran Džafić posetili su juče sedišta dve firme koje su proneverile novac dobijen za start-ap kredite. Oni su obišli lokale „Aida Škorpije“ u Bulevaru kralja Aleksandra 177 i „San Sebastijana“ u Bulevaru Mihajla Pupina 10z (lokal 67), a start-ap krediti su dobijeni od Fonda za razvoj Republike Srbije za 2007. godinu.

Protiv 46 vlasnika firmi koji su proneverili ovaj novac (16 u Beogradu) podnete su krivične prijave.

– Ovakve pojave neće omesti grad Beograd da nastavi podsticanje samozapošljavanja u našem gradu. U protekle tri godine iz start-ap programa je otvoreno 1.500 firmi i u njima je zaposleno 4.489 ljudi, a samo 16 vlasnika je zloupotrebilo poverenje grada. Za razliku od ostatka Srbije, grad Beograd je sam isplatio prvu ratu start-ap kredita za svih 327 korisnika iz 2007. godine, pa ćemo tražiti da oni koji su proneverili sredstva vrate gradu taj novac, nezavisno od onoga što radi Fond za razvoj. Prva rata je u proseku bila oko 80.000 dinara, što znači da je pronevereno 1,3 miliona dinara iz gradskog budžeta. Grad će obavestiti i sve poslovne banke i organizacije da ovih 16 firmi ne može da posluje više ni sa kim koga je država ovlastila da daje subvencije, a obavestićemo i poslovni svet o njihovoj zloupotrebi sredstava Beograđana – rekao je Miroslav Čučković.

Strahinja Sekulić naglasio je da grad Beograd razmišlja da protiv onih koji su proneverili novac ne podnese krivične prijave za nenamensko trošenje kredita, već za krivično delo prevare.

Goran Džafić je istakao da je osnovna namera države pri davanju ovih start-ap kredita bila da se podstakne proizvodna delatnost, tako da ova sredstva nisu mogla da se koriste za trgovinu, taksi prevoz, kupovinu putničkih vozila i primarnu poljoprivrednu proizvodnju. „Aida Škorpija“ je dobila kredit za pokretanje štamparije, u kojoj je trebalo da bude zaposleno četvoro ljudi, a novac je iskorišćen za otvaranje trafike.

„San Sebastijanu“ su odobrena sredstva za nabavku opreme za proizvodnju kozmetičkih preparata, a vlasnica se bavi prodajom tekstila i čarapa.

– Kontrolu start-ap kredita smo počeli posle isteka grejs perioda od godinu dana, ali smo na osnovu ovog iskustva ove godine kontrolisali i start-ap kredite odobrene 2008. i 2009, pa i 2010. godine. Što se tiče 2007. godine, više od 60% kredita je uspešno realizovano, dok je 10 odsto preduzeća zloupotrebilo poverenje države. Zloupotrebe su uglavnom bile kupovina automobila, organizovanje svadbi, putovanja i otvaranje fantomskih firmi za pranje novca – rekao je Goran Džafić.

Miroslav Čučković je najavio i da je grad pripremio program podrške za revitalizaciju mašina malih i srednjih preduzeća, u okviru koga će se davati sredstva u visini od 500.000 do milion dinara. Konkurs će biti objavljen do kraja godine.