DRAGIN: Poljoprivredni izvoz povećan za 25%

Vesti

Srbija je za sedam meseci ove godine izvezla poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 1,02 mlrd USD, što je za 25% više nego u isto vreme prošle godine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Saša Dragin.

– To je najveći zabeleženi rast izvoza poljoprivrede i prehrambene industrije koji je Srbija imala – kazao je on na otvaranju Prvog sajma fine hrane i pića u Beogradu „Kulinarija“ i podsetio da je „prošle godine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije iznosio 2 mlrd USD, uz suficit od 650 mil USD.

Dragin je kazao da je Srbija u poslednje dve godine usvojila 31 zakon iz oblasti poljoprivrede usklađena sa regulativom Evropske unije (EU) i da je novi izveštaj o EU napretku Ministarstva poljoprivrede bio pozitivan i da je Srbija dobila mogućnost izvoza prerađevina od svinjskog mesa, piletine i ribe.

Ministar poljoprivrede je poručio „onima koji su između srpskog seljaka i potrošača“, da bez obzira na pare i moć „apsolutno ne mogu da pokolebaju državu u politici čiji je prvenstveni interes da poljoprivrednik dobro zaradi i da građani imaju pristup kvalitetnoj i zdravoj hrani po prihvatljivim cenama“.

Dragin je rekao da su za državu najvažniji potrošači koji moraju da dobiju zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede ove godine izvršilo skoro 1.000 kontrola objekata u kojima se proizvodi hrana, navodeći da je iz prodaje povučeno više od 170 tona neispravnog mesa i namirnica od mesa.