Földrajzi információs rendszer segíti majd a beruházásokat

Hírek

Földrajzi információs rendszer (GIS – geografski informacioni sistem) bevezetését tervezi Nagybecskerek és további három bánáti község.

A nagybecskereki GIS-központtal és a projekthez társuló Törökbecse, Magyarcsernye, Begaszentgyörgy és Szabadka községekkel egy olyan megbízható közös adatbázis jön létre, amelynek köszönhetően az önkormányzatok hatékonyabban, gazdaságosabban és korszerű eszközökkel tudnak a jövőben gazdálkodni erőforrásaikkal.

A tervek megvalósulását részben az Európai Unió, részben az érintett önkormányzatok fogják finanszírozni. A projekt teljes értéke csaknem 309 ezer euró, az EU hozzájárulása 264 ezer euró (85,4%), és a rendszer bevezetésével várhatóan 15 hónap alatt készülnek el.

A GIS összegyűjti, feldolgozza és elemzi a város- és területrendezéshez, építési telkekhez, kommunális infrastruktúrához és a községekhez kapcsolódó olyan adatokat, amelyeket korábban papíron (térképeken, tervrajzokon) és digitális formában tároltak a szakemberek. A rendszernek köszönhetően Közép-Bánát községeinek több erőforrása marad területrendezési, közigazgatási, ügyfélszolgálati és beruházásokhoz kapcsolódó feladatokra.

Tomislav Ratković, Törökbecse gazdaságfejlesztéssel megbízott tanácsosának elmondása szerint a község már évek óta tervezett hasonló projektet, de egyedül nem volt erre kapacitása – éppen ezért éltek azonnal a Nagybecskerek által felkínált együttműködési lehetőséggel. „Minden olyan községnek, amely fejlődni szeretne, szüksége van egy ilyen információs rendszerre. Ez a lehetséges beruházások miatt is nagyon fontos kezdeményezés” – tette hozzá a tanácsos.

Miodrag Bogunović, az IT-osztály vezetője részletesen is beszámolt a rendszerről, amely a rendelkezésre álló, úgynevezett területi adatokat egy internetes felületen fogja megjeleníteni, az adatkezelésből pedig az önkormányzat és közvállalatok dolgozói fogják kivenni részüket.

Predrag Stankov, a nagybecskereki polgármester tanácsadója azt emelte ki, hogy a GIS nemcsak Nagybecskerek számára, hanem az egész közép-bánáti régiónak fontos. „Európa modern városai az építkezési munkálatokat erre a rendszerre alapozzák, ezért nekünk is mielőbb be kell vezetnünk azért, hogy könnyebb legyen az infrastruktúra kiépítése községeinkben” – jelentette ki Predrag Stankov.

Magyar Szó, 2010. október 22.