A posták már készen állnak

Hírek

Mintegy háromezer hivatalnok tölti be a brókerek szerepét

Augusztus 30-án kezdődik a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) részvényeivel történő kereskedés a Belgrádi Értéktőzsdén. Szerbia arra jogosult mintegy 4,8 millió polgára öt-öt részvényt kapott a NIS részvénycsomagjából. Mint ismeretes, a részvények egységenkénti kezdőára 505 dinár lesz. Elméletileg már a kereskedés első napján akár 1500 dinárra is felugorhat a részvények ára, de 50 dinárral kevesebbet is érhet. A brókerek szerint az ár megháromszorozódásának gyenge esélye van. Azt tanácsolják: várjunk az eladással, amíg a többi állami nagyvállalat részvényeit is megkapjuk, vagy amíg korszerűsítik a NIS-t, akkor ugyanis többet érhetnek az ingyen kapott részvények. Garancia minderre, persze, nincs.

A Postai Takarékpénztár és az ország postahivatalai felkészültek az ingyenrészvényekkel történő kereskedések hétfői startjára – közölte tegnap Zvezdana Jakšić, a Postai Takarékpénztár képviselője. A szerbiai kormány épületében megtartott tegnapi sajtótájékoztatón Jakšić elmondta, az első néhány napban a kliensek áradatával számolnak, ezért berendezkedtek a gyors informatikai adatátvitelre, a polgárok részvények eladására vonatkozó meghagyásainak mindössze néhány milliszekundumos realizálására. A dolgozók kiképzése befejeződött – hétfőtől a posta mintegy háromezer hivatalnoka tölti be a NIS részvényeinek eladásával foglalkozó brókerek szerepét.

Svetlana Lešević, a Posta közvállalat pénzügyi szektorának vezetője elmondta, a polgároknak a postára nem muszáj magukkal hozniuk a korábban kapott részvénybizonylatot, de fontos, hogy náluk legyen az érvényes személyi igazolványuk, hogy közöljék folyószámlájuk számát, s azt, mennyi részvényt milyen áron kívánnak eladni.

A délelőtt 9.30 perc előtt fogadott meghagyások alapján még aznap a börzére kerülnek a részvények, az ezt követően befutó meghagyások alapján pedig csak másnap. Ha lesz a börzén olyan érdeklődő, aki az ügyfél által meghatározott áron a részvényeket venne, eladják azokat, az eladásból származó összeget pedig legkorábban három nap múlva befizetik az ügyfél folyószámlájára. Ha nem lesz érdeklődő, a részvények, úgymond, addig várakoznak a börzén, amíg nem kerülhetnek eladásra. Az eladásra vonatkozó meghagyás kilencven napig marad érvényben, ezután újabbat kell kiadni. A részvénytulajdonosnak jogában áll időközben visszavonni a korábban átadott meghagyást, s például új árat tartalmazó új meghagyást benyújtani. Hogy eladták-e a részvényeket vagy sem, a 0800/ 100-300-as ingyenesen tárcsázható számon, 30 dináros SMS-lekérdezés útján, illetve a www.posta.rs, a www.posted.co.rs és a www.besplatneakcije.rs honlapokon lehet megtudni. Annak, aki nem eladni, hanem további részvényeket szeretne venni, nem a postához, hanem a brókerházak egyikéhez kell fordulnia.

Svetlana Cerović, a Belgrádi Értéktőzsde marketingosztályának vezetője elmondta, a kereskedés első napján a részvények értéke 300 százalékkal növekedhet és 20 százalékkal csökkenhet. Az előző napi záráskor érvényes ár képezi a másnapi kezdőárt. A következő napokon legfeljebb tíz százalékkal emelkedhet, s nyolccal csökkenhet a részvények ára.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat június végén vált nyitott részvénytársasággá a cég igazgatóbizottságának döntése alapján. A részvények összértéke 81,53 milliárd dinárt tesz ki. Az orosz Gasprom vált a vállalat többségi tulajdonosává, ugyanis 400 millió eurót fizetett a részvények 51 százalékáért. A szerb állam tulajdonában van a NIS részvényeinek további 29,9 százaléka. A fennmaradó 19,1 százalék a vállalat jelenlegi és egykori dolgozóinak, Szerbia mintegy 4,8 millió polgárának és néhány kisebb vállalatnak a kezében van.

Magyar Szó, 2010. augusztus 26.