POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU I TURIZAM – Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mikro i malim privrednim društvima i preduzetnicima za subvencionisanje troškova za nabavku mašina/opreme u 2024. godini

Konkursi

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU I TURIZAM

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mikro i malim privrednim društvima i preduzetnicima za subvencionisanje troškova za nabavku mašina/opreme u 2024. godini

Javni konkurs predstavlja osnov za dobijanje de minimis državne pomoći.

CILj
Sekretarijat dodeljuje bespovratna sredstava u iznosu od 80.000.000,00 dinara, radi povećanja ukupnog privrednog rasta i razvoja preduzetništva u AP Vojvodini putem investiranja u osnovna sredstva, a u cilju unapređenja i poboljšanja opštih uslova poslovanja, smanjenja troškova, povećanja efikasnosti uvođenjem novih ili poboljšanjem postojećih poslovnih kapaciteta, modernizacijom proizvodnih i uslužno orijentisanih delatnosti.

NAMENA SREDSTAVA
Sredstva su namenjena za subvencionisanje troškova za nabavku mašina/opreme koja je kupljena, isporučena i isplaćena (kumulativno) u celosti u periodu od 12. februara 2022. godine do dana zaključenja Javnog konkursa.

Mašine/oprema treba da bude u skladu sa ciljem Javnog konkursa i namenjena za profesionalnu upotrebu.

Pod nabavkom opreme smatraju se i motorna vozila koja se koriste isključivo za potrebe sopstvenog poslovanja1 i to: za prevoz lica vrste M1 (oblika karoserije AF i AG) i teretna vozila vrste N1 i N2.2
Mašine/oprema mora biti nabavljena od kredibilnog dobavljača (proizvođač, distributer) koji nije povezano lice sa podnosiocem prijave.
Izuzetno, na predlog Komisije za sprovođenje Javnog konkursa, može se odobriti refundiranje troškova za nabavku polovne mašine/opreme, ne starije od 5 (pet) godina, uz uslov da učesnik na Javnom konkursu dostavi procenu vrednosti sačinjenu od strane ovlašćenog sudskog veštaka.

Sredstva se ne mogu koristiti za subvencionisanje troškova za nabavku sledećeg: instalacije (vodovodna, kanalizaciona, električna, ventilaciona, gasna, telefonska, kablovska, internet, video nadzor, alarmni sistemi i sl.); nameštaj (drveni, plastični, metalni, tapacirani i dr.) i opremanje prostora (drvenarija, bravarija, venecijaneri, trakaste zavese, tepisi, pregrade, zidne i podne obloge i sl.); pojedinačni i rezervni delovi, oprema za zaštitu na radu, repromaterijal, potrošni materijal i dr; rasveta, svetleće, reklamne i druge table (natpisi, displeji i sl.); tehnička oprema, aparati i uređaji (fiskalne kase, telefonski i faks aparati, TV, muzički uređaji i dr.); poljoprivredne i priključne mašine i druga oprema za poljoprivrednu proizvodnju; hotelsko ugostiteljska oprema i druga oprema iz oblasti turizma3; kompjuteri, računarska oprema; veterinarska oprema i oprema za salone lepote i sl; sve vrste vozila osim navedenih u stavu 3. člana 3 Pravilnika; oprema za zabavu i igre na sreću i sl.; sve vrste objekata (hale, hladnjače, skladišta, tezge, rampe, tende, bazeni, bilbordi i dr.).
Sredstva se ne mogu koristiti ukoliko su obaveze prema dobavljaču/prodavcu izmirene u gotovom novcu, putem kompenzacije, asignacije, cesije ili preuzimanjem duga, niti u slučaju da je predmet prijave kupljen na lizing ili namenjen za iznajmljivanje/rentiranje.

VISINA SREDSTAVA I NAČIN ISPLATE
Visina odobrenih sredstava utvrđuje se na osnovu dostavljene e-fakture / računa / računa otpremnice ili ugovora-otpremnice sa dobavljačem/prodavcem i izvoda računa iz banke o plaćanju istog.
Iznos sredstava odobrava se do 80% od fakturne (kupovne) vrednosti bez PDV i bez zavisnih troškova nabavke i drugih troškova.
Sredstva se odobravaju u visini od najmanje 200.000,00 dinara do najviše 3.000.000,00 dinara. Iznos odobrenih sredstava može biti manji od iznosa traženih sredstava.
Isplata odobrenih sredstava vrši se po principu refundacije.

PRAVO UČEŠĆA NA JAVNOM KONKURSU
Pravo učešća na Javnom konkursu imaju preduzetnici i privredna društva sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom (ogranak, izdvojeno mesto) na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, koji su:
1) upisani u registar APR najkasnije 30. decembra 2022. godine (na neodređeno vreme i imaju aktivan status) i
2) razvrstani na mikro ili mala pravna lica ili su preduzetnici paušalni poreski obveznici.

Rok za podnošenje prijava je od 15. januara do 30. januara 2024. godine.

Dodatne informacije mogu se dobiti u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam putem telefona 021/487-4072 ili 0800/021027 svakog radnog dana, od 1000 do 1400 časova.

Detaljnije