Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda

Konkursi

UPRAVA ZA KAPITALNA ULAGANJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda

PREDMET I CILJ JAVNOG KONKURSA
Predmet javnog konkursa je finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda.
Opšti cilj javnog konkursa je podrška jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u realizaciji projekata koji doprinose razvoju i unapređenju sistema integralnog upravljanja vodama i zaštite životne sredine.
Specifični ciljevi javnog konkursa su obezbeđenje stabilnog, sigurnog i dugoročnog snabdevanja vodom, zaštita i poboljšanje kvaliteta vode i životne sredine uopšte, smanjenje rizika po javno zdravlje i unapređenje kvaliteta života stanovništva, podrška ruralnom razvoju, stvaranje preduslova za održivi društveni i ekonomski razvoj i smanjenje regionalnih dispariteta u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

IZNOS SREDSTAVA PREDVIĐENIH ZA DODELU PO JAVNOM KONKURSU
Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2021. godinu („Službeni list AP Vojvodine“, broj 66/2020), u članu 11, Razdeo 17 – Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine – Program 1505 – Regionalni razvoj – Programska aktivnost 1004 – Podrška projektima u oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine – ekonomska klasifikacija – 463 – transferi ostalim nivoima vlasti, predviđena su sredstva u iznosu od 402.000.000,00 dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda.

NAMENA SREDSTAVA
Sredstva koja se dodeljuju po javnom konkursu namenjena su za finansiranje i sufinansiranje projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za vodosnabdevanje, pripremu vode za piće, prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, u javnoj svojini, na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Sredstva ne mogu da budu korišćena za finansiranje i sufinansiranje izgradnje kućnih priključaka.
Dozvoljeno je podnošenje prijave za projekte za čiju realizaciju nije pokrenut postupak javne nabavke radova ili za projekte za čiju realizaciju je zaključen ugovor o izvođenju radova.
Sredstva koja se dodeljuju po javnom konkursu nisu namenjena za refundaciju prenetih sredstava izvođaču radova.

PRAVO UČEŠĆA NA JAVNOM KONKURSU
Pravo učešća na javnom konkursu imaju jedinice lokalne samouprave na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.
Podnosilac prijave može da podnese samo jednu (1) prijavu na javni konkurs.
Isključena je mogućnost korišćenja sredstava onim subjektima koji su pravosnažnom sudskom odlukom obavezani na povraćaj sredstava dodeljenih u prethodnom periodu kao učesnicima konkursa za dodelu sredstava iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

POSEBNI USLOVI ZA UČEŠĆE NA JAVNOM KONKURSU
Uslovi za dodelu sredstava po javnom konkursu su:
• da je realizacija projekta u skladu sa ciljevima i namenom javnog konkursa;
• da je izrađena tehnička dokumentacija u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS“, broj 72/2009, 81/2009 – ispr., 64/2010 – odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 – odluka US, 50/2013 – odluka US, 98/2013 – odluka US, 132/2014, 145/2014, 83/2018, 31/2019, 37/2019 – dr. zakon i 9/2020);
• da je izdat važeći akt nadležnog organa kojim se odobrava građenje ili izvođenje radova.

DOKUMENTACIJA KOJA SE PODNOSI NA JAVNI KONKURS
Dokumentacija koja se podnosi na javni konkurs sadrži:
1. uredno popunjen, overen i potpisan od strane ovlašćenog lica obrazac Prijava predloga projekta (Obrazac P.V1.01) u dva primerka;
2. kopiju glavne sveske tehničke dokumentacije u zavisnosti od klase i namene objekta (glavna sveska idejnog projekta, glavna sveska projekta za građevinsku dozvolu, glavna sveska projekta za izvođenje);
3. kopiju izjave vršioca tehničke kontrole sa rezimeom izveštaja tehničke kontrole iz izvoda projekta za građevinsku dozvolu;
• ukoliko je građevinska dozvola, odnosno rešenje kojim se odobrava izvođenje radova izdato pre stupanja na snagu Zakona o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS“, broj 145/2014), potrebno je dostaviti kopije naslovnih strana svih delova tehničke dokumentacije sadržane u građevinskoj dozvoli, odnosno rešenju kojim se odobrava izvođenje radova, kao i strana sa overom tehničke kontrole i overom nadležnog organa za izdavanje građevinske dozvole, odnosno rešenja kojim se odobrava izvođenje radova (umesto dokumentacije navedene pod tačkama 2 i 3);
4. kopiju važećeg akta nadležnog organa kojim se odobrava građenje ili izvođenje radova;
• ukoliko su radovi po izdatom aktu nadležnog organa kojim se odobrava građenje ili izvođenje radova započeti, neophodno je dostaviti i kopiju prijave radova;
5. predmer i predračun radova sa rekapitulacijom radova, overen i potpisan od strane odgovornog projektanta sa odgovarajućom licencom, ne stariji od šest meseci sa numerisanim stranama (dokument obavezno sadrži datum izrade);
• ukoliko je zaključen ugovor o izvođenju radova, potrebno je umesto predmera i predračuna radova dostaviti:
 kopiju ugovora o izvođenju radova sa pratećim aneksima;
 kopiju prihvaćene ponude (obrazac ponude sa obrascem strukture ponuđene cene, odnosno sa obrascem predmera i predračuna radova) i
 kopiju poslednje plaćene privremene situacije ili avansnog predračuna sa dokazom o izvršenom plaćanju (izvod računa);
6. kopiju potvrde o poreskom identifikacionom broju podnosioca prijave (PIB).

Sve kopije dokumenata moraju da budu overene i potpisane od strane ovlašćenog lica podnosioca prijave i to svaka strana svakog dokumenta. Nije dozvoljena upotreba faksimila umesto svojeručnog potpisa ovlašćenog lica podnosioca prijave.
Obrazac prijave (P.V1.01) se popunjava elektronski i preuzima se sa internet stranice Pokrajinske vlade www.vojvodina.gov.rs ili sa internet stranice Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine www.kapitalnaulaganja.vojvodina.gov.rs.
Prijave sa priloženom dokumentacijom se, nakon sprovedenog javnog konkursa, ne vraćaju učesnicima na javnom konkursu.

ROK I NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE NA JAVNI KONKURS
Javni konkurs se objavljuje u „Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine“, dnevnom listu „Srpski telegraf“, na internet stranici Pokrajinske vlade i na internet stranici Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine.
Prijava za učešće na javnom konkursu se podnosi u zatvorenoj koverti, zatvorena na način da se prilikom otvaranja prijave može sa sigurnošću utvrditi da se prvi put otvara, lično na pisarnicu Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova ili putem pošte, na adresu: UPRAVA ZA KAPITALNA ULAGANJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE, 21000 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 25 sa naznakom: „Prijava na javni konkurs broj 136-401-98/2021-03/4 – Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda – NE OTVARATI“.
Javni konkurs je otvoren od 15.01.2021. godine do 04.02.2021. godine do 16.00 časova.
Blagovremena prijava je prijava koja je primljena od strane Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine u utvrđenom roku, odnosno do 04.02.2021. godine do 16.00 časova. Kada je prijava upućena poštom preporučeno, dan predaje pošti smatra se danom predaje Upravi za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine.

KRITERIJUMI ZA OCENU PROJEKATA I DODELU SREDSTAVA
Kriterijumi za ocenu projekata i dodelu sredstava su sledeći:
1. Stepen opšteg uticaja i značaj projekta se ocenjuje sa najviše 30 bodova uzimajući u obzir sledeće potkriterijume:
• značaj projekta – ocenjuje se sa najviše 6 bodova;
• povezanost projekta sa strateškim dokumentima – ocenjuje se sa najviše 6 bodova;
• stepen razvijenosti lokalne samouprave na čijoj teritoriji se realizuje projekat – ocenjuje se sa najviše 6 bodova;
• međusobna povezanost i usaglašenost elemenata projekta – ocenjuje se sa najviše 6 bodova;
• očekivani efekti projekta – ocenjuje se sa najviše 6 bodova.
2. Opravdanost projekta se ocenjuje sa najviše 20 bodova uzimajući u obzir sledeće potkriterijume:
• stepen sufinansiranja projekta – ocenjuje se sa najviše 10 bodova;
• odnos troškova i očekivanih rezultata – ocenjuje se sa najviše 10 bodova.
3. Stepen održivosti projekta se ocenjuje sa najviše 20 bodova uzimajući u obzir sledeće potkriterijume:
• finansijska održivost – ocenjuje se sa najviše 10 bodova;
• institucionalna održivost – ocenjuje se sa najviše 10 bodova.
4. Stepen rizika i izvodljivost projekta se ocenjuje sa najviše 30 bodova uzimajući u obzir sledeće potkriterijume:
• procena rizika – ocenjuje se sa najviše 15 bodova;
• izvodljivost projekta – ocenjuje se sa najviše 15 bodova.

Neće se uzimati u razmatranje:
1. neblagovremene prijave (prijave pristigle nakon isteka roka predviđenog u javnom konkursu);
2. nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni javnim konkursom, odnosno, one koje se ne odnose na konkursom predviđene namene, prijave kojima se traže sredstva u iznosima koji su veći od iznosa predviđenog za dodelu po javnom konkursu, prijave koje nisu dostavljene na način predviđen javnim konkursom);
3. nepotpune prijave (prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu, prijave uz koje nije priložena sva dokumentacija predviđena konkursom, prijave koje su nepotpisane, sa nepopunjenim rubrikama, prijave koje sadrže nerazumljive i netačne podatke).

DODELA SREDSTAVA
Postupak javnog konkursa sprovodi Komisija koju obrazuje direktor Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine.
Komisija obavlja stručni pregled podnetih prijava, vrednuje i rangira predložene projekte u skladu sa uslovima i kriterijumima navedenim u javnom konkursu i dostavlja direktoru Uprave predlog odluke o dodeli sredstava sa obrazloženjem predloga u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.
Odluku o dodeli sredstava sa obrazloženjem donosi direktor Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.
Odluka o dodeli sredstava se objavljuje na internet stranici Pokrajinske vlade i na internet stranici Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine narednog dana od dana donošenja iste.
Obaveštenje o rezultatima javnog konkursa dostavlja se svim učesnicima na javnom konkursu u roku od 7 (sedam) dana od dana objavljivanja Odluke o dodeli sredstava na internet stranici Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine.
Nakon donošenja odluke o dodeli sredstava, Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine i Korisnik sredstava zaključiće ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

OBUSTAVLJANJE JAVNOG KONKURSA
U slučaju da na javni konkurs ne pristigne ni jedna prijava ili da su sve pristigle prijave neblagovremene, nedopuštene ili nepotpune, kao i u slučaju kada su sve prijave, koje su blagovremene, dopuštene i potpune, ocenjene sa manje od 60% maksimalnog broja bodova direktor Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine donosi odluku o obustavi javnog konkursa sa obrazloženjem u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.
Odluka o obustavi javnog konkursa se objavljuje na internet stranici Pokrajinske vlade i na internet stranici Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine narednog dana od dana donošenja iste.

DODATNE INFORMACIJE
Sve informacije u vezi sa javnim konkursom mogu se dobiti u Upravi za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine pozivom na telefon broj 021 4881 805, svakog radnog dana, od 9.00 časova do 15.00 časova, u periodu od 15.01.2021. godine do 04.02.2021. godine, ili putem elektronske pošte na adresu ivana.kovljen@vojvodina.gov.rs.

Detaljnije