IPARD informativni dani u devet gradova Srbije

Vesti

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u petak 26. oktobra, prvim IPARD informativnim danom u Beogradu, započelo niz informativnih događaja koji će tokom oktobra i novembra biti održani u 9 gradova širom Srbije. Kroz info dane, koji će biti organizovani uz saradnju i finasijsku podršku projekta „Podrška korišćenju IPARD fondova Evropske unije“, potencijalnim korisnicima IPARD II podsticaja predstaviće se mogućnosti, zahtevi, pravila i uslovi koje treba da ispune kako bi ostvarili pravo na odobravanje projekata i isplatu IPARD sredstava.

Na prvom informativnom danu, održanom u beogradskom hotelu Metropol, prisutnima predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, nevladinih organizacija, ministarstava, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, privrednih komora, Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, lokalnih samouprava, poljoprivrednih savetodavnih službi, Stalne konferencija gradova i opština, obratili su se Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Sakelaris Hurdas, šef Operacija III Delegacije EU u Republici Srbiji.

Velimir Stanojević je, između ostalog, predstavio nedavno objavljeni javni poziv za IPARD podsticaje u okviru Mere 1 za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

„Novina u odnosu na prethodne pozive je to što po prvi put imamo investicije u izgradnju i rekonstrukciju objekata. Uz IPARD sredstva i nacionalono kofinasiranje korisnici će moći da izgrade nove skladišne kapacitete za voće, povrće i žitarice, kao i objekte za smeštaj stoke. Predviđeni budžet za četvrti Javni poziv je oko 3 milijarde dinara, što je višestruko veći iznos u odnosu na prva tri javna poziva. Uz učešće korisnika to su potencijalne investicije u poljoprivrednu proizvodnju od 4.6 milijardi dinara“, rekao je Stanojević i dodao da nas do kraja godine očekuje i drugi poziv za Meru 3, koja podržava investicije u prerađivačku industriju, a za koji je predviđeni budžet 2.6 milijardi dinara.
Sakelaris Hurdas je naglasio da je trend nekvalitetnih prijava karakterističan za prve javne pozive u svim zemljama koje su sprovodile IPARD program i da je cilj informativnih radionica da se podigne opšta informisanost i kvalitet samih prijava.

„Proces obrade zahteva u Srbiji je dodatno otežan činjeenicom da je većina prijava nepotpuna i da se nalazi u fazi administrativne dopune. Treba organizovati sveobuhvatne informativne kampanje pred svaki javni poziv“, naglasio je Hurdas.

Na skupu su predstavljene planirane i sprovedene izmene IPARD programa i pravilnika za sprovođenje Mere 1, kao i rezultati i saznanja do kojih je UAP došla u procesu sprovođenja javnih poziva. Prisutni su se od predstavnika nadležnih institucija mogli da čuju šta će biti predmet kontrole ispunjenost nacionalnih uslova i uslova EU u oblasti zaštite životne sredine, veterinarskog javnog zdravlja, dobrobiti životinja, zaštite bilja, bezbednosti hrane biljnog porekla.

Informativni dani biće održani i u: Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Leskovcu, Kraljevu, Subotici i Šapcu.
Raspored IPARD informativnih dana za novembar možete pogledati – ovde

Detaljnije