Konkurs za mlade preduzetnike u poljoprivrednoj proizvodnji

Konkursi

young-farmersUSAID

Konkurs za mlade preduzetnike u poljoprivrednoj proizvodnji

Članice međuopštinskog partnerstva, Grad Zrenjanin, opštine Kikinda i Novi Bečej, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i USAID Projekta održivog lokalnog razvoja, pokreću zajednički Program “Poljoprivrednopreduzetnički inkubatori za mlade”.

Članice međuopštinskog partnerstva, Grad Zrenjanin, opštine Kikinda i Novi Bečej, pozivaju nezaposlene mlade osobe uzrasta do 35 godina da se prijave za učešće u Programu.

Program je namenjen nezaposlenim mladim osobama sa ograničenim resursima za bavljenje poljoprivredomi ima za cilj da im pomogne da skrate vreme i troškove potrebne za osnivanje i razvoj sopstvenih poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju visokoprofitabilnih kultura. Program omogućava mladim nezaposlenim osobama da se dodatno obuče i praktično osposobe da nakon izlaska iz inkubatora započnu sopstveni agrobiznis kroz savremen uzgoj povrća u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju.

Program “Poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora za mlade” se sastoji iz dve komponente:

1. Edukativne, koja obezbeđuje obuke nezaposlenim mladim osobama zainteresovanim da započnu sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju, i

2. Inkubatorske, koja obezbeđuje korišćenje zemljišta, infrastrukture i plastenika za uzgoj povrtarskih kultura.

1) Edukativna komponenta programa inkubatora podrazumeva petodnevnu obuku za 150 mladih. Obuka će se održati tokom oktobra 2013. godine u Zrenjaninu, Kikindi i Novom Bečeju i obuhvataće sledeće oblasti:
• pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi,
• finansijska podrška za registrovane poljoprivrednike,
• poslovno planiranje poljoprivrednog gazdinstva,
• udruživanje proizvođača i poslovno povezivanje sa preradjivacima i kupcima,
• savremeni načini uzgoja povrća u plastenicima i na otvorenom polju,
• standardi u povrtarskoj proizvodnji,
• vrednosni lanac sektora povrtarstva, tržište i prodaja povrtarskih proizvoda, i
• koncept poljoprivrednog inkubatora i priprema za konkurs.

Ko može da učestvuje u ovoj kompomenti programa?
Edukativna komponenta programa namenjena je brojnijoj populaciji mladih do 35 godine. Obuhvata tri grupe korisnika:
• mladi nezaposleni koji nemaju raspoložive resurse da odmah započnu sopstveni agrobiznis i kojima je, pored obuka, potrebno zemljište i oprema za proizvodnju povrća,
• mladi nezaposleni koji poseduju zemljište i opremu i koji mogu odmah da organizuju svoj agrobiznis ali im nedostaju znanje i iskustvo u proizvodnji povrća i preduzetništvu u poljoprivredi, i
• mladi koji se već bave poljoprivrednom proizvodnjom i koji žele da diverzifikuju proizvodnju i da se preorjentišu na proizvodnju povrća na otvorenom ili u plastenicima ali im nedostaju znanje i iskustvo.

Polaznici obuka stiču pravo učešća u narednom konkursu za drugu komponentu programa, ulazak u poljoprivredne inkubatore.

Svi zainteresovani, koji imaju pravo učešća u programu obuka, treba da dostave popunjenu prijavu, najkasnije do 15. oktobra 2013. godine.

2) Inkubatorska komponenta programa obezbediće za korisnike „Poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora za mlade” na tri lokacije, u Zrenjaninu, Kikindi i Novom Bečeju, korišćenje zemljišta, infrastrukture i plastenika u periodu od jedne do dve godine, u zavisnosti od vrste povrtarskih kultura koje se gaje. Inkubatorska komponenta programa je usled ograničenih kapaciteta inkubatora (broj plastenika i površina poljoprivrednog zemljišta) namenjena manjem broju mladih (najviše do 40 korisnika) koji ispunjavaju strožije kriterijume konkursa.

Vreme i način realizacije Konkurs za drugu komponentu programa „Poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora za mlade” biće otvoren u periodu od 1. do 15. novembra 2013. godine. Detalji konkursa i dokumenta za prijavljivanje će biti dostupna učesnicima obuka tokom oktobra.

Ulazak odabranih korisnika u poljoprivredne inkubatore u sve tri opštine i početak proizvodnje povrća u plastenicima predviđeni su za kraj marta 2014. godine. Korisnici poljoprivrednih inkubatora, budući preduzetnici u poljoprivredi, imaće podršku iskusnih profesionalaca – mentora, koji će im volonterski pomoći da razviju poslovanje i poljoprivrednu proizvodnju radeći sa njima tokom perioda inkubacije (1-2 godine). Obaveza korisnika inkubatora će biti da obezbede poljoprivredne alatke, mehanizaciju i sav
repromaterijal nephodan za proizvodnju povrća u periodu inkubacije (rasad, seme, zaštitna sredstva, đubriva, pomoćni materijali, itd.). Polaznici će takođe imati obavezu da nakon perioda inkubacije nastave rad na svom poljoprivrednom gazdinstvu kroz pokretanje sopstvenog biznisa i ulaganje u podizanje plastenika, kao i mogućnost da učestvuju kao mentori u obuci novih polaznika u inkubatoru i prenosu znanja i iskustava u radu.

Ko može da učestvuje u inkubatorskoj komponenti Programa?
• Nezaposleni do 35 godina;
• Sa minimum završenom srednjom školom
• Koji po ulasku u inkubator mogu da registruju poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji Kikinde, Zrenjanina ili Novog Bečeja (ispunjavaju minimalni uslov za registraciju gazdinstva kao vlasnici ili zakupci najmanje 0,5 ha poljoprivrednog zemljišta),
• Imaju jasno obrazložen biznis plan sa predviđenim resursima za nabavku repromaterijala za proizvodnju,
• Koji su pohađali edukativnu komponentu inkubatora – obuke,
• Nameravaju da ostanu da žive u Kikindi, Zrenjaninu ili Novom Bečeju.

Proces selekcije
Selekciju korisnika druge komponente programa obaviće komisija formirana od predstavnika lokalnih samouprava, predstavnika USAID projekta održivog lokalnog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.
Odabrani korisnici biće obavešteni o prijemu u program elektronskim putem. Od trenutka prijema u program do početka rada u poljoprivrednom inkubatoru može proći do četiri meseca.

Detaljnije