Pomoć preduzetnicama

Vesti

Javni poziv za mentore ženskog preduzetništva u septembru 2011.

Javni poziv za mentore ženskog preduzetništva koji će pružati pomoć ženama preduzetnicama u Srbiji biće raspisan u drugoj polovini septembra, saopštila je u Beogradu Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

Mentori ženskog preduzetništva je projekat koji je upravo odobrila Evropska komisija (EK), a koji realizuju Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Udruženje poslovnih žena.

Cilj projekta je formiranje nacionalne mreže mentora ženskog preduzetništva, koja će pružiti pomoć ženama preduzetnicama koje su u početnoj fazi poslovanja ili imaju teškoća u vođenju sopstvenog posla, kako bi poboljšale svoje poslovanje.

Na osnovu javnog poziva predviđeno je da bude izabrano 10 preduzetnika, koji će nakon obuke, podržati 20 preduzetnica da unaprede svoje poslovanje.

Mreže mentora ženskog preduzetništva biće formirane u najmanje 15 država u Evropi i zajedno će činiti Evropsku mrežu mentora ženskog preduzetništva.

Mreža se realizuje u okviru Programa za konkurentnost i inovacije (CIP), koji finansira EK.

U Srbiji žene su vlasnice ili imaju udela u vlasništvu u 25% svih privrednih subjekata (u Evropi je to 34%), dok su u 17% privrednih društava žene i vlasnice i istovremeno obavljaju menadžersku funkciju.

U Evropskoj uniji pokrenute su inicijative za ohrabrivanje žena da započnu sopstveni biznis.

Nakon formiranja Evropske mreže ambasadora ženskog preduzetništva, ove godine se formira i Evropska mreža mentora ženskog preduzetništva radi pružanja višeg nivoa podrške ženama preduzetnicama.

 

Izvor: eKapija