„Čoka“ ide na američke i ruske trpeze

Vesti

U posrnuloj industriji mesa krenuće proizvodnja

Vlasnik Industrije mesa „Čoka“ Branko Milošević demantuje tvrdnje da je rasprodata oprema fabrike i ne odustaje od pokretanja proizvodnje konzervi u pogonima nekada čuvene fabrike, čiju je imovinu kupio u stečaju posle propasti.

On je predočio potpisani ugovor o pokretanju prerade mesa i proizvodnji mesnih prerađevina u fabrici u Čoki s kompanijom „CoreBioID Inc“ iz Vašingtona u SAD pod poznatim brendom „čoka“.

Milošević kaže da je s američkom firmom potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koja se odnosi na pokretanje prerade mesa i proizvodnju mesnih prerađevina u fabrici koja se nalazi u Čoki. On dodaje da je poslovni interes američkog partnera da se dokaže na tržištu Srbije, da uloži deo svog kapitala u profitabilnu granu proizvodnje i da ostvari izvoz proizvoda na američko tržište.

– Osim proizvodnje mesnih konzervi za tržište u Americi, moja firma „Golija implex plus segond“ ima potisan ugovor i o isporuci proizvoda s brendom „čoka“ i na rusko tržište – dodaje Milošević.

– Namera nam je da se proizvodnja pokrene u najskorije vreme, a u prvoj fazi u fabrici će se zaposliti i oko 150 mesara. S američkim partnerom dogovorena je proizvodnja i tov 25.000 gusaka i gajenje povrtarskih kultura na više od 100 ha kao organski zdrave hrane koja će takođe namenjena američkom tržištu.

Demantujući tvrdnje da je rasprodao opremu fabrike, Milošević kaže da su pogoni u Čoki potpuno spremni i opremljeni neophodnim uređajima za proizvodnju konzervi i mesnih prerađevina, da fabrika poseduje potrebne sertifikate i da će to, čim se obave neophodni administrativni poslovi, uslediti.

– Bilo je više ometanja i sprečavanja započinjanja proizvodnje u Industriji mesa „Čoka“ od raznih nalogodavaca, ali mislim da je ovoga puta i tome došao kraj. Interes i naših najvećih poverilaca, Poštanske štedionice i Razvojne banke Vojvodine, isti je kao i naš – da se pokrene proizvodnja. Čuveni čokanski brend, konzerve s etiketom „čoka“, pojaviće se na dva ogromna i zahtevna svetska tržišta, u Americi i Rusiji. To je izvanredna prilika da se nastavi i realizacija druge i treće faze revitalizacije čokanske mesne industrije da bi se obnovila proizvodnja svih nekadašnjih „Čokinih“ proizvoda – naglašava Milošević.

Rad treba da počne i hladnjača u krugu IM „Čoka“, kapaciteta 5.500 tona. Po rečima Branka Miloševića, kapaciteti hladnjače će biti u funkciji javnog carinskog skladišta, što je bila i dok fabrika nije otišla u stečaj pre osam godina.