Srpski privrednici seli u poslaničke klupe

Vesti

U Beogradu počela prva sednica Srpskog parlamenta preduzeća

Umesto političara u skupštinske klupe danas su prvi put u istoriji narodnog parlamenta seli privrednici. Predstavnici privrednih društava i preduzetnika na prvoj sednici Srpskog parlamenta preduzeća pokrenuli su strateški dijalog privrede i zakonodavne i izvršne vlasti.

Skup je otvorio predsednik Skupštine PKS Miroslav Miletić, koji je i predsedavajući Srpskog parlamenta preduzeća, a u uvodnom delu u 11 sati govore predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, premijer Mirko Cvetković, predsednik PKS Miloš Bugarin.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da se u Srbiji, prema podacima za mart i april, više ne beleži pad zaposlenosti, što je bio trend od početka ekonomske krize.

Premijer Cvetković je istakao da je tokom ta dva meseca ostvaren skoman rast zaposlenosti, za oko 2.000 radnika.

– Ako se ima u vidu da smo od početka krize do marta ove godine u kontinuitetu gubili broj zaposlenih, ovo je prvi dobar signal i nadam se da to nije slučajan događaj već najava novog trenda – rekao je Cvetković.

Premijer očekuje da će dosadašnje mere vlade, kao i one koje će tek biti preduzete, dati dalji podsticaj privrednom rastu koji je za ovu godinu prognoziran na oko tri odsto.

On je naveo da će verovatno već sledeće nedelje biti objavljen novi program podrške izvozu, i to pre svega malim i srednjim preduzećima, kroz angažovanje „Pošte Srbije“.

Cvetković je objasnio da će pošta pre svega malim preduzećima koja nemaju mogućnost da prođu složene izvozne procedure pružiti svoj servis za manje pošiljke, a u to će biti uključena i carina.

Govoreći o problemu likvidnosti privrede, Cvetković je naveo da se u Ministarstvu finansija pravi obračun da se vidi koliki se deo dugova privrede odnosi na administraciju i javna preduzeća.

– Taj obračun je najvećim delom završen i u narednom peridu izaći će se sa merama za izvršenje obaveza prema privredi – rekao je premijer.

Cvetković je ukazao da je Srpski parlament preduzeća prilika da privrednici razgovaraju sa izvršnom i zakonodavnom vlašću, a iskustvo iz EU pokazala su da taj dijalog daje dobre rezultate.

Osim 174 privrednika-delegata, u radu sednice Srpskog parlamenta preduzeća učestvuju i potpredsednici Vlade Verica Kalanović i Božidar Đelić, ministri Nebojša Ćirić i Dušan Petrović, predstavnici Narodne banke Srbije, Kancelarije za evropske integracije, Delegacije Evropske unije u Srbiji i privrednih asocijacija u svetu i Srbiji.

Sednica će biti održana u tri sesije – privredno-sistemski okvir za poslovanje, finansiranje privrede i izvoz – pretpostavke i podrška rastu, a biće doneti i zaključci, predlozi i peporuke koje će biti okvir ekonomske politike naše zemlje za naredne dve godine.