Uskoro mere za povećanje likvidnosti

Vesti

Ograničen rok plaćanja preduzeća do 60 dana

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović najavila je 15. maja da bi tokom maja trebalo da budu usvojene mere za povećanje likvidnosti preduzeća kroz ograničenje roka plaćanja obaveza do 60 dana, saopšteno je na sajtu Vlade.

Kalanović je u izjavi agenciji Tanjug naglasila da će država biti prva koja će tu meru ispoštovati i dodala da će, takođe, biti propisano i ograničenje roka međusobnih plaćanja preduzeća.

Trenutno se radi na utvrđivanju stvarnih dugova po raznim sektorima, ukazala je ona i navela da se utvrđuju dugovi državnih organa, lokalnih samouprava, javnih preduzeća, zaostala plaćanja prema fondovima, kao i potraživanja privrednika jednih prema drugima.

– Prvo što ćemo predložiti jeste da državni organi, ministarstva i one institucije koje naručuju iz republičkog budžeta robe i usluge imaju rok plaćanja od dva meseca i da se na njih primenjuju zakonske normative – istakla je Kalanović.

Ona je ocenila da se i Vlada i privrednici i sindikati i svi zaposleni slažu da su ključni problemi u ovom trenutku vezani za nelikvidnost, zaposlenost, a u jednoj meri i nepoštovanje finansijske discipline za određeni broj privrednih subjekata.