VIP FOND: Investicije u poljoprivredu pokrajine vredne 2 mlrd EUR

Vesti

Direktor Fonda za promociju investicija u Vojvodini (VIP fond) Branislav Bugarski izjavio je danas u Novom Sadu da u pokrajini posluje 45 stranih kompanija koje su u oblast agrobiznisa investirale oko 2 mlrd EUR.

Bugarski je na skupu „Potencijali za investiranje u agrobiznis sektor Vojvodine“, koji je održan u sklopu 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, rekao da je u stranim agrobiznis kompanijama u Vojvodini trenutno zaposleno oko 12.000 ljudi.

– Naša želja je da iskoristimo prisustvo izlagača iz 60 zemalja i predstavimo im potencijale Vojvodine u agrobiznisu u celom sistemu proizvodnje – rekao je Bugarski.

Dodao je da VIP fond posebnu pažnju posvećuje poljoprivrednim preduzećima u Vojvodini u kojima je raskinut privatizacioni ugovor, kako bi se ona ponovo vratila na tržište i dobile novog vlasnika.

Generalni direktor fabrike „Japan Tobacco International“ (JTI) u Senti Tamer Tecirlioglu ocenio je da Srbija i Vojvodina imaju potencijal za uzgajanje kvalitetnog duvana kao jednog od retkih poljoprivrednih proizvoda sa sigurnim tržištem u Srbiji i velikom izvoznom šansom Srbije.

– Ove godine JTI je u Srbiji ugovorio proizvodnju duvana na 1.700 hektara. Prošle godine JTI imala je izvoz duvana vredan oko 11 mil USD i izvoz cigareta od oko 8 mil USD – rekao je Tecirlioglu i dodao je da je za nastavak rasta proizvodnje i prerade duvana potrebna jasna podrška države.

Od kupovine Fabrike duvana Senta 2006. godine, kompanija JTI je uložila više od 100 mil USDu Srbiju i zapocela proizvodnju cigareta i izvoz u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Hrvatsku.