Za razvojne projekte u Vojvodini obezbeđeno 55 mil EUR

Vesti

Razvojna banka Vojvodine i Fond za razvoj Vojvodine potpisali su juče ugovor o pokretanju četiri nove kreditne linije, čija je ukupna vrednost 5,3 milijardi dinara. Sredstva za pokretanje ovih kreditnih linija obezbeđena su objedinjavanjem potencijala fonda i banke.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, koji je naglasio da ovaj dokumet potvrđuje značaj formiranja Razvojne banke Vojvodine.

– Danas usmeravamo 55 mil EUR u razvojne projekte u Pokrajini koji će donositi hiljade novih radnih mesta, kao i u projekte izvoznog karaktera koji će povećati naš platni bilans u odnosu na inostranstvo. Takođe, podržavamo i programe koji obezbeđuju nove skladišne kapacitete, što će omogućiti da naši poljoprivrednici bolje, ekonomičnije i efikasnije posluju i da bolje privređuju. I što je veoma značjano ulažemo u projekete koji donose ukrupnjavanje poseda što opet sa sobom nosi efikasniju i racionalniju poljoprivrednu proizvodnju – rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić.

On je dodao da će sredstva na konkursu biti plasirana po kamatnim stopama od 6,8 do 7,8%, što je znatno niže u odnosu na kamate koje plasiraju komercijalne banke. Grejs period je godinu dana, a rok otplate kredita u zavisnosti od programa je 5 godina, za dugoročne kredite, odnosno 12 meseci za kratkoročni program, rekao je predsednik Pajtić dodavši da ovako povoljni uslovi trenutno ne postoje na našem tržištu.

Nadovezujući se na godinu dana ranije potpisani Sporazum o strateškom partnerstvu između banke i fonda, današnjim ugovorom su precizirane zajedničke aktivnosti potpisnika na realizaciji razvojnih programa i projekata na teritoriji Vojvodine radi podsticanja privrednog razvoja povećanja zaposlenosti, konkurentnosti i likvidnosti domaće privrede i povećanja izvoza.

Biljana Jovanović, predsednica Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine, naglasila je da pokretanjem ovih kreditnih linija Banka započinje svoju razvojnu funkciju, dok je Snežana Repac, direktorka Fonda za razvoj Vojvodine naglasila je da su ove linije potpuno kompatibilne sa radom fonda, te da će njima biti obuhvaćen daleko širi krug korisnika.