Za građevinski sektor 18 milijardi dinara – Odobren 241 projekat

Vesti

Kroz Program vanredne pomoći građevinskoj industriji odobrena je realizacija 241 projekta za koje će biti izdvojeno 18 milijardi dinara. Odobren je 121 projekat iz centralne Srbije, 110 iz Vojvodine i deset iz Beograda, a do sada je potpisano 190 ugovora o njihovoj realizaciji.

Ministar Oliver Dulić navodi da se država nevoljno pojavljuje u ulozi investitora, ali da bi bez te intervencije „90% građevinskih firmi otišlo u stečaj“.

– Plan vlade je da kroz ove projekte pomogne građevinskoj operativi pogođenoj ekonomskom krizom. Tu mislim na projekate pomoći građevini, izgradnji naselja Stepa Stepanović, kao i socijalnih stanova čija će izgradnja početi ove godine. Sve firme koje budu učestvovale u izgradnji biće na vreme plaćene, a time i radnici koji rade za državu – kaže ministar.

Nemanja

Komazec, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, na kritike u javnosti da posao države nije da investira već da stvori odgovarajuće uslove kako bi došlo do privatnih investicija, odgovara da ovo nisu objekti komercijalnog tipa.

– Ovde država ne gradi poslovne centre i magacine, već domove kulture, sportske objekte, škole, bolnice… Dakle, radi se o građevinskim objektima od javnog značaja, koji su pod ingerencijom države. Ovim projektom država nije zašla u sferu interesa privatnih investitora – kaže državni sekretar.

On navodi da bi radovi trebalo da budu okončani najkasnije do kraja sledeće godine. Inače, jedan od uslova za odobravanje projekata bio je i da se pri njihovoj realizaciji koriste domaći građevinski materijali u procentu od najmanje 70%.

Goran Dugandžija, predsednika Grupacije za visokogradnju Privredne komore Srbije, kaže da ukoliko se realiziju svi projekti obećanja o upošljavanju gotovo celokupne građevinske operative nisu nerealna.

zp8497586rq