Plan mera za otklanjanje ili ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova

Vesti

Nova obaveza za poslodavce od 1. februara

Svi poslodavci koji imaju više 50 zaposlenih u stalnom radnom odnosu 1. februara 2011. godine imaju novu godišnju obavezu. U skladu sa Pravilnikom o sadržaju i načinu dostavljanja plana mera za otklanjanje ili ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova i godišnjeg izveštaja o njegovom sprovođenju, poslodavci sa više od 50 zaposlenih su obavezni da zaključno sa 31. januarom 2011. godine Ministarstvu rada i socijalne politike dostave sačinjen Plan mera za otklanjanje ili ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova, podseća Unija poslodavaca Srbije.

Na osnovu plana bi trebalo da se vidi kako će u svom privrednom društvu da smanje ili ublaže diskriminaciju manje zastupljenog pola i kako će da ponude jednake uslove usavršavanja i napretka muškarcima i ženama u okviru svog poslovnog sistema.

Unija poslodavaca 1. februara 2011. i tokom ovog meseca organizuje edukaciju za službe ljudskih resursa i pravne službe kompanija koje imaju ovu zakonsku obaveze i na kojima će svoje članove i druge zainteresovane bliže upoznati sa novom zakonskom obavezom.

U svetlu aktivnosti za pristup Srbije Evropskoj uniji, a kao deo praktičnih programa za unapređenje rodne ravnopravnosti i onemogućavanje različitih oblika diskriminacije potrebno je da preduzeća u Republici Srbiji ozbiljno shvate ovu zakonsku obavezu, jer će time izbeći zakonske sankcije i eventualne primedbe i kazne inspekcijskih organa.